OBRATITE PAŽNJU Stručnjaci upozoravaju na sve veće posledice koje ostavlja sunce na nezaštićenu kožu, zato budite oprezni
Foto: Shutterstock

Prvo, potreban vam je SPF koji je prikladan – faktor 30 ili veći ako ćete biti napolju duže od pet-deset minuta. Drugo, potrebna vam je vrsta kreme za sunčanje koja će se apsorbovati u „širokom opsegu različitih UV talasnih dužina“. Merilo za to je ocena u zvezdicama koju ćete naći na poleđini bočice. Ocena u zvezdicama ide do pet; trebalo bi da tražite onu kremu koja nudi zaštitu sa najmanje četiri. To znači da dobijate široku zaštitu u većini UV spektra. Treće, želite da izaberete proizvod koji smatrate prijatnim za korišćenje, inače ćete je izbegavati.

Foto: Shutterstock

 

Koja je prava količina

Zaštita koju ćete dobiti od svoje kreme za sunčanje delimično se oslanja na koncentraciju aktivnih hemikalija koje je proizvođač koristio. Ali takođe se radi o tome koliko gusto je nanosite. Ako nanesete tanak sloj, ona apsorbuje veoma mali broj sunčevih zraka, dakle, zaštitni faktor - čak i ako koristite 30 - može biti samo pet ili 10 u stvarnosti. Jednostavan način da izmerite koliko vam treba je pomoću dva puna prsta. Prevucite kremu za sunčanje niz dužinu od dva prsta, pritiskajući prstima svaki obraz, zatim čelo i bradu pre nego što je utrljate. Za celo telo potrebno vam je količina veličine loptice za golf. Zapamtite da kremu treba ponovo nanositi svaka dva sata ili češće nakon plivanja, jakog znojenja ili brisanja peškirom.

Foto: Shutterstock

 

SPF u toniranoj hidratantnoj kremi nije dovoljan

Primamljivo je da se samo oslonite na dodatak SPF u hidrantnoj kremi ili puderu, a da preko ne nanesete kremu za sunčanje, ali po toplom danu to zaista neće pomoći. Važno je da na jakoj, direktnoj sunčevoj svetlosti koristite poseban SPF. Stavite kremu za sunčanje pre nanošenja šminke i umesto hidrantne kreme za lice. Ako ste na suncu i morate da koristite kremu za sunčanje preko šminke, nanesite je u spreju, što je bolje nego da ne koristite ništa.

 

Upoznajte UVA i UVB

Kreme za sunčanje i kozmetički proizvodi često tvrde da su otporni na UVA ili UVB, a razlika je važna. UVA je prisutna tokom cele godine – to su zraci koji prodiru dublje u kožu i izazivaju starenje kože dok UVB zraci izazivaju opekotine od sunca i rak kože. Ključno je tražiti visoku SPF vrednost [SPF je mera zaštite od UVB zraka] kao i zaokruženi UVA. Vredno je zapamtiti da će UVA zraci probiti staklo, dakle, ako planirate dugo putovanje automobilom ili celog dana sedite pored prozora u svojoj kancelariji, važna je UVA zaštita u kremi.

Komentari (0)

Loading