4 OPASNA ZNAKA DA VAM SE TELO PREGREVA Prepoznajte opasnost na vreme
Foto: Shutterstock

Ali toplotna iscrpljenost je ozbiljna opasnost tokom leta, a prepoznavanje znakova moglo bi vam spasti život.

Obilno znojenje

U početku, telo će pokušati da se ohladi tako što će se više znojiti. Ali kako osoba postaje sve više dehidrirana, znojenje može prestati i to je veoma opasno. Bez znoja, telo gubi sposobnost da se ohladi i unutrašnja temperatura će početi da raste, što dovodi do toplotnog udara. Ako se uopšte ne znojite, odmah se sklonite s toplote.

Vrtoglavica i konfuzija

Jedan od najranijih indicija da se pregrevate jesu mentalne promene. Kako se osetljiva nervna tkiva u mozgu zagrevaju, javljaju se glavobolja, konfuzija, mentalna letargija i vrtoglavica. Možda ćete čak početi da osećate mučninu. Ako se to desi, napravite pauzu u hladu ili idite u zatvoren prostor i pijte puno vode.

Toplotni osip

Toplotni osip je nepoželjno i neobično crvenilo koje bi moglo biti znak da vam telo daje do znanja da mu je potrebna pauza. Nosite široku, laganu odeću tokom vrućeg i vlažnog vremena.

Grčevi mišića

Ako osetite grčenje mišića tokom fizičke aktivnosti, telo vam javlja da je iscrpljeno od vrućine. Da biste ovo rešili, moraćete da se ohladite, sednete i polako se istegnete.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading