Kako unositi OMEGA 3 masne kiseline kada ih telo ne može proivesti?
eliksirvitalnosti.com

Pored vitamina, minerala, proteina, aminokiselina i drugih nutrijenata organizam zahteva dovoljne količine omega 3 masnih kiselina. Ove esencijalne masti su potrebne za normalno funkcionisanje organizma i odvijanje mnogih metaboličkih procesa.

Saznajte u nastavku kako omega 3 masne kiseline pomažu našem organizmu i u kojim namirnicama ih možete pronaći.

Za šta su dobre omega 3 masne kiseline?

Od trenutka kada su naučnici shvatili važnost ovih masti stalno se istražuju i zato danas imamo mnogo informacija o njihovom značaju za organizam.

To su esencijalne nezasićene masne kiseline koje se ne mogu sintetisati u našem telu ali su izuzetno važne za normalno funkcionisanje našeg organizma i za naše telo. Spadaju u kategoriju masti koje su ključne za naše zdravlje i dolaze u tri glavna oblika: ALA, EPA i DHA.

Najveći uticaj omega 3 je na regulisanje krvotoka, ubrzavanje metabolizma i sprečavanje kardiovaskularnih bolesti. Svako ko unosi dovoljne količine ovih masti smanjuje mogućnost Alchajmerove bolesti i srčanih problema.

Pored navedenih benefita, omega 3 imaju uticaja na: koncentraciju i sposobnost pamćenja, poboljšavaju zdravlje očiju, održavaju zdravlje kože, smanjuju mogućnost pojave depresije, smanjuju menstrualni bol kod žena.

Namirnice bogate omega 3 masnim kiselinama

Kao što smo već naveli, omega 3 masne kiseline možemo pronaći u 3 oblika: alfa-linolenska kiselina (ALA), eikozapentaenska kiselina (EPA) i dokosaheksaenska kiselina (DHA). Sva tri oblika nalaze se u različitim vrstama namirnica, potrebno je unositi podjednako sva tri oblika, a optimalni dnevni unos treba da bude od 300-500mg.

Omega 3 masne kiseline su esencijalne masti, što znači da ih naše telo ne može samo proizvesti, pa ih moramo unositi putem ishrane, ali i putem raznih suplemenata.

Alfa-linolenske kiseline (ALA) možemo pronaći u raznim orašastim plodovima i semenkama (bademi, orasi, seme lana, čia semenke, itd), eikozapentaenska kiselina (EPA) najviše ima u masnijim ribama poput lososa i skuše, dok i dokosaheksaenske kiseline (DHA) takođe imamo u ribama ali drugih vrsta poput haringe i sardine.

Pored ribe i orašastih plodova, omega 3 masne kiseline možete pronaći u domaćim jajima, mleku i siru od kokošaka i krava koje su se hranile uglavnom zelenom stočnom hranom.

Kako unositi OMEGA 3 masne kiseline kada ih telo ne može proivesti?

eliksirvitalnosti.com

 

 

Dodaci ishrani sa omega 3 masnim kiselinama

Zbog svojih pozitivnih uticaja na organizam, danas na tržištu možete pronaći veliki broj preparata i suplemenata koji sadrže omega 3 kiseline. Prodaju se u različitim oblicima, a najčešće ih možemo naći u obliku tableta. Ove tablete možete pronaći u svakoj apoteci.

Ali, naša preporuka je da se ipak držite prirodnih preparata, zato vam predstavljamo naše prirodne zelene sokove obogaćene omega 3 masnim kiselinama. Zeleni sok od spelte i zeleni sok od ječma su napici u kojima se pored omega 3 nalaze preko 90 različitih nutrijenata (vitamina, minerala, enzima, aminokiselina, itd).

Japanski naučnici su vekovima istraživali razne biljke u nameri da pronađu one koje imaju najbolje uticaje na naše telo. Spelta i ječam nisu slučajno biljke od kojih se prave ovi sokovi, jer su istraživanja pokazala da su one jedne od najzdravijih.

Nakon prvih nekoliko dana polako počinje čišćenje organizma i smirivanje nervnog sistema. Prvi simptomi jačanja imuniteta su individualni, ali se najčešće javljaju posle 10ak dana.

Zeleni sokovi sa dodatkom omega 3

Ono što je spečifično za zeleni sok od žita je to što se dostavljaju u zaleđenim kuglicama, koje se rastvaraju u vodi i tako nastaje zeleni sok koji trabate popiti svakog jutra na potpuno prazan stomak pre vode, kafe, cigareta, doručka, itd. Takođe, kuglice se sve vreme moraju čuvati u zamrzivaču.

Veoma jednostavno se rastvaraju i sok je gotov za svega 2 minuta, tako da vam neće oduzimati previše vremena..

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading