JEZIVA TRAGEDIJA ZBOG NAMEŠTANJA KIČME Muškarac preminuo zbog posete kiropraktičaru, evo ko jedino sme da radi ovakav tretman
Alo/ M. Š.

Tragedija koja se dogodila u Beogradu 9. jula, kada je preminuo čovek prilikom nameštanja atlasa, potresla je sve, a kiropraktičar i fiziotreapeut su za Mondo objasnili kako je moglo da dođe do ovoga.

Jeziva tragedija koja se dogodila prethodne nedelje u Beogradu u kojoj je nesrećni čovek izgubio život prilikom nameštanja atlasa, potresla je sve. M. Đ. (58) preminuo je na Institutu za ortopediju na Banjici, gde je prevezen posle tretmana nameštanja prvog kičmenog pršljena u privatnoj klinici u Beogradu. Čovek je na Institutu preminuo 9. jula, a tužilaštvo je ponedeljak obavešteno o celom događaju, posle čega je dalo nalog da se obavi obdukcija.

O tome koliko je zapravo opasan ovaj zahvat objasnio je za Mondo kiropraktičar iz Beograda, koji je želeo da ostane anoniman, kao i to šta je neophodno uraditi pre samog tretmana nameštanja atlasa i kiropraktike.

"Prvo mora da se ispita istorija bolesti pacijenta koji dolazi na tretman. Dakle neophodno je znati da li je neko imao povrede, traumu ili da li ima neku bolest koja može da utiče na oslabljenje kosti. Potrebno je pripremiti osobu za tretman masažom i opuštanjem mišića. Mi kiropraktičari nemamo direktan kontakt sa ovim pršljenovima kada radimo. Naš tretman se zasniva na tome da samo istežemo prvi pršljen i tu ne može doći do povrede. Nameštanje atlasa je nešto drugo.

Tretman se, koliko ja znam, radi 'pištoljem' gde se pršljen direktno gura, i samim tim može doći do povrede ako nešto pođe po zlu. Takođe, sam tretman ne bi trebalo da bude agresivan niti bi smeo da boli i ne rade ga kiropraktičari", rekao je on, dok se na sajtu klinike gde je došlo do povrede navodi da ovaj tretman lekar fizijatar.

Takođe, kiropraktičar je objasnio da ovaj tretman mora da radi stručno lice kao i da bez rendgena i odgovarajućih pregleda, ne bi trebalo pristajati da se ovaj tretman uradi.

"Tretman nameštanja atlasa, kao i tretman kiropraktike mora da radi stručno lice. Mnogo je slučajeva gde su ljudi samoprozvani kiropraktičari. Malopre mi je bio mladić koji je već bio na tretmanu kod kiropraktičara i objasnio mi je da mu on nije proverio istoriju bolesti kao i da ga ništa nije pitao, već je počeo odmah da radi. Ja ne mogu da kažem kako je došlo do ove tragedije, jer ne znam kojom tehnikom je rađen tretman, ali moguće je da je pacijent pre tretmana već imao neku povredu na pršljenu ili je imao bolest poput osteoporoze".

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading