OPASNOST VREBA IZ OLUKA Komarci zaraženi virusom registrovani na šest lokacija u Beogradu, izbegavajte noćne šetnje
Foto: Pixbay

Laboratorija Sektora ekologije i unapređenja životne sredine JKP "Gradska čistoća" tokom analize izlovljenih komaraca sa teritorije grada Beograda detektovala je virus Zapadnog Nila na 6 lokacija, vrlo specifičnom i senzitivnom metodom PCR-a.

Trenutno u klopkama dominiraju komarci roda Culex tzv. kućni komarci, koji su upravo prenosioci ovog virusa. Reč je o komaracima izlovljenim u beogradskim opštinama Palilula, Surčin i Barajevo. Iz tog razloga će u ovim opštinama biti pojačani tretmani suzbijanja odraslih jedinki komaraca, a sugrađanima se savetuje povećan oprez.

Za larve ovih komaraca je karakteristično da se razvijaju u vodama bogatim organskom materijom, kakve se sreću u kanalima na teritoriji navedene tri opštine. Pored toga, ove larve se razvijaju i u vodenim staništima koje je napravio čovek, kao što su septičke jame, saksije, kante i burad s vodom, oluci, automobilske gume, fontane, ukrasna jezera i tome slično.

Iz tog razloga apelujemo na građane da u cilju smanjenja brojnosti ovih komaraca redovno sa svojih imanja uklanjaju predmete i posude u kojima se može zadržavati voda, kao i da redovno čiste oluke i prazne septičke jame.

Direktor JKP "Gradska čistoća" Marko Popadić pozvao je sugrađane da sada pokažu dodatan stepen odgovornog ponašanja.

"Molimo sugrađane da se ponašaju savesno, da obavezno koriste repelente, mrežice protiv komarca i da izbegavaju boravak napolju tokom perioda najveće aktivnosti ovih insekata što je u terminu od 19.00 do 24.00 časa, kada i naše ekipe sprovode akcije suzbijanja komaraca. Pojava virusa Zapadnog Nila je bila očekivana", kaže i dodaje:

"Nažalost, naše sumnje su se obistinile i zato apelujem na sugrađane da budu oprezni i ne zanemaruju simptome, te da se obavezno jave lekaru usled pojave visoke temperature, glavobolje, malaksalosti ili osipa u predelu grudnog koša". 

On je upozorio da svako ometanje akcija suzbijanja komaraca dovodi u opasnost zdravlje svih Beograđana.

Sektor ekologije i unapređenja životne sredine JKP "Gradska čistoća" nastaviće svakodnevno sprovođenje monitoringa brojnosti komaraca na 24 različite lokacije na teritoriji Beogradu, što ukupno čini oko 320 različitih tačaka obrađenih tokom jednog meseca, dok će laboratorija nastaviti analize izlovljenih uzoraka.

Beograđani svakog radnog dana od 07.00 do 15.00 časova mogu da prijave lokacije na kojima primete povećano prisustvo komaraca pozivom na besplatni broj telefona 0800 000 807 ili putem elektronske pošte na adresu ekologija@gradskacistoca.rs.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading