MANASTIRSKI RECEPT ZA LIKER OD ORAHA Čašica ujutro rešava problem sa stomakom, štitnom žlezdom i jača krv
Foto: Printscreen

Liker od oraha, poznat kao napitak broj jedan, koji se koristi se u narodnoj medicini stotinama godina kao prirodni lek za štitnu žlezdu i loše varenje. Recept za njegovo spravljanje nalazi se i u manastirskim spisima, beleškama starog bilja i hronikama nekadašnjih vlastelinstava, jer je vekovima služio kao univerzalni tonik za zdravo varenje.

I danas je "prva pomoć" mnogima sa stomačnim tegobama i kao prirodni lek za anemiju i jačanje krvi. Sprema se ovih dana od mladih, još zelenih oraha. Nezreli orasi, mekog okruženja, prirodno su bogatstvo vitamina C i joda.

Osim vitamina C i joda, zrna oraha sadrže više od 50% masnog ulja, nezasićenih masnih kiselina, proteina, aminokiselina, minerala, ugljenih hidrata i u manjim količinama vitamine E i B6.

Orah je samo jedan od napitaka koji se može napraviti od ove lekovite biljke. Osim plodova, listovi se koriste za pripremu raznih čajeva i sirupa, a ako želite da pripremite najukusniji kolač, pripremite ga od mlevenih oraha. Najbolje ga je piti kada se ohladi na temperaturu od 0 do 5 stepeni. Može se konzumirati pre i posle jela, a daje odličan ukus kada se pomeša sa hranom i bezalkoholnim pićima.

Liker od oraha podjednako je efikasan u ublažavanju smetnji u varenju, od dijareje, zatvora, žgaravice, nadimanja, do grčeva i stomačnih infekcija. Donosimo vam najpoznatiji, originalni narodni recept, koji možete dopuniti sastojcima po izboru (vanilija, komadići pomorandže...).

SASTOJCI:

- 40 mladih zelenih oraha 

- 800 g smeđeg šećera

- 4 karanfilića

- 1 limun isečen na kriške

- 1 litar domaće rakije

PRIPREMA:

Operite orahe, ako su sitni, isecite ih, ako su veći prepolovite. Operite limun, isecite na kriške. Orasima i limunu dodati šećer (med), karanfilić i domaću rakiju i dobro promešati da se šećer što bolje rastopi. Zatvorite bocu dobro i držite je na suncu 40 dana. Svaki dan malo protresite, ali ne otvarajte. Posle 40 dana liker procediti kroz gazu i sipati u flašu i držati na tamnom i hladnom mestu.

PRIMENA: Za prirodno lečenje štitne žlezde potrebno je popiti po jednu čašicu rakijskog likera dnevno, ujutru, na prazan stomak. Za stomačne tegobe i anemiju, preporučena doza je jedna čaša ujutru i jedna uveče.


 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading