GLAVNI IZVOR JE SUNCE, ALI VITAMIN D SE NALAZI NA OVIM MESTIMA Evo zašto je važan za zdravlje
Foto: Shutterstock

Kada konačno stignu proleće i leto, ovaj vitamin utiče na bolje raspoloženje i naizgled jača imunološku funkciju.

Istina je da telo može samo da proizvede vitamin D.

Međutim, redovno i adekvatno izlaganje ultraljubičastim zracima potrebni su za pokretanje procesa, piše Mind Body Green.

Drugi izvori vitamina D

Kada je u pitanju hrana, mleko, sok od pomorandže, kao i žumanca sadrže male količine vitamina D2. Izvori vitamina D3 uključuju masne ribe - kao što je losos. Smatra se da nam je potrebno 5000 IU vitamina D dnevno da biste postigli 50 ng/ml.

Zašto je vitamin D važan?
Prednosti za zdravlje kostiju

Vitamin D je najpoznatiji po svojoj ulozi u održavanju zdravlja kostiju jer je telu potreban da apsorbuje kalcijum i održava zdrav nivo fosfora. Ovaj vitamin je dugo bio hranljivi sastojak za održavanje mineralne gustine kostiju, a nedavno je povezan i sa podrškom mišićno-skeletnog zdravlja, pa čak i poboljšanjem mišićne snage.

Prednosti za zdravlje srca

Vitamin D igra važnu ulogu u jačanju kardiovaskularnog integriteta i promovisanju opšteg zdravlja srca. Ova kardiovaskularna podrška se delimično može pripisati ulozi vitamina D u antioksidativnim i antiinflamatornim dejstvima u celom telu, koji pomažu u borbi protiv oksidativnog stresa.

Imunološke koristi za zdravlje

Pokazalo se da vitamin D podržava funkciju belih krvnih zrnaca i posreduje u odgovoru imunih ćelija.

Da li vitamin D može da se dobije kroz prozor?

Iako bi sedenje blizu sunčanog prozora moglo da bude slično izlasku napolje, to nije zamena za direktno izlaganje suncu. Prozorsko staklo apsorbuje sve UVB zračenje, tako da se vitamin D ne pravi na ovaj način.

Za osobe sa tamnijim tonovima kože, sunčeva svetlost je još manje pouzdan izvor vitamina D, jer prisustvo melanina prirodno smanjuje proizvodnju vitamina D u koži.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading