REGENERIŠITE KOŽU Šest odličnih melema za manje opekotine
Foto: Shutterstock

Prvi korak je da opekotinu stavite pod mlaz hladne vode na 20 minuta, isperete običnim sapunom i vodom, pa primenite na koži neka od ovih dobrih prirodnih rešenja.

Kantarionovo ulje iz domaće radinosti

Ulje kantariona pripremite tako što ćete cvetove koji se beru krajem juna, kada su jedva otvoreni potopiti u ulju i ostaviti nekoliko nedelja na suncu. Najbolje je da ih natapate u maslinovom ulju jer ono pridonosi elastičnosti kože, što je važno za opečenu kožu. Zatim procedite ulje i spremno je za primenu svakih nekoliko sati.

REGENERIŠITE KOŽU Šest odličnih melema za manje opekotine

Foto: Shutterstock

 

Med protiv bakterija

Ovaj lekoviti pčelinji proizvod odličan je za manje opekotine jer ima antioksidativna, protivupalna, antibakterijska i protivgljivična svojstva. Pustite preko opekotine mlaz hladne vode, pa stavite od 15 do 30 ml meda. Možete ga namazati i na gazu pa staviti preko opekotine i menjati je svaka tri-četiri sata.

REGENERIŠITE KOŽU Šest odličnih melema za manje opekotine

Foto: Shutterstock

 

Kokosovo ulje bogat vitaminom E

Zahvaljujući svojim antibakterijskim svojstvima, kokosovo ulje odličan je prirodni lek za manje opekotine. Štiti od nastanka infekcije, a zahvaljujući vitaminu E koji sadrži, ubrzava zaceljivanje.  Pomešajte pola kašičice soka od limuna s kašičicom kokosovog ulja, pa time namažite opekotinu. 

Aloja vera regeneriše oštećenu kožu

Ova je biljka poznata kao odlična prirodna pomoć za opekotine prvog i drugog stepena. Ima umirujuća svojstva, a deluje rashlađujuće, pa pomaže u regeneraciji oštećene kože. Za tretiranje opekotina najbolje je upotrebiti čisti, stopostotni gel aloje vere.

Kurkuma sprečava infekciju

Kurkumin ima snažna protivupalna, antibakterijska i antioksidativna svojstva, a zahvaljujući antibakterijskom delovanju, sprečava pojavu infekcije i ubrzava zaceljivanje rana i opeklina. Pomešajte šest kašika hladne vode sa dve kašike kurkume u prahu, pastom namažite opekotinu i ostavite da se potpuno osuši.

REGENERIŠITE KOŽU Šest odličnih melema za manje opekotine

Foto: Shutterstock

 

Kiselina iz jabukovog sirćeta

Ovaj kuhinjski multipraktik ima antiseptička svojstva, pa zahvaljujući tome može u mnogome pomoći i ubrzati izlečenje manjih opekotina. Sadrži kiselinu koja smanjuje upalne procese i svrab kože te vraća pH ravnotežu. Pre primene ga razredite s običnom vodom u razmeri jedan prema jedan. Nanesite na kožu pa ostavite da deluje bar 15 minuta.  

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading