Najbolji prirodni laksativ: Iskoristite šljive na ovaj način i rešite problem sa zatvorom
Foto: Printscreen

Postoje mnoge namirnice koje možete koristiti kako bi se rešili zatvora. Dodajte ih svakodnevnoj ishrani i omogućite brz rad metabolizma. Pokretanje metabolizma i često obavljanje nužde jedna je od stavki skoro svake zdrave dijete. Najbolji prirodni laksativ su namirnice pune vlakana.

Šljive i sok od šljiva

Šljive su voće koje je puno topivih vlakana, a sadrže i visoku količinu vitamina A, gvožđa i kalijuma. Osim što pomažu u probavi, šljive pomažu zdravlju srca. Sok od šljive, ako ga konzumirate svakodnevno, može pomoći kod problema sa zatvorom.

Za pripremu ovo prirodnog laksativa potrebno vam je:

  •  4 litre vode
  •  1 kg zrelih šljiva
  •  200 grama šećera
  •  2 žličice limunske kiseline
  •  staklene boce za sok

Priprema:

Šljive operite, očistite tako da izdvojite koštice, pa ih nasecite na četvrtine kako bi ih lakše skuvali. Kuvajte šljive u dva litra vode, ali na laganoj vatri sve dok ne omekšaju. Kada šljive omekšaju pustite da se malo ohlade. Izvadite ih iz vode u kojoj su se kuvale, a lonac s vodom ostavite sa strane. Usitnite kuvane šljive štapnim mikserom ili u blenderu pa procedite. Deo koji vam je ostao nakon ceđenja vratite u vodu u kojoj su se kuvale. U lonac sada dodajte šećer, 2 kašičice limunske kiseline i još 2 litre vode. Ponovno kuvajte na laganoj vatri dok se šećer ne otopi. Kuvanje bi trebalo trajati oko 15 minuta.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading