BUDITE NA OPREZU Jagode su odlične za zdravlje, ali ova grupa ljudi mora da ih izbegava
Foto: RINA

Sezona jagoda je uveliko počela, pa mnoge domaćice spremaju razne poslastice od ovog voća.

Osim što su ukusne, one su i veoma zdrave jer podstiču imunitet i sadrže mnogo vitamina. Možete da ih spremate u raznim kombinacijama, od kolača, torti, do jagoda prelivenih šlagom i čokoladom.

Međutim, jedna grupa ljudi bi trebalo da smanji konzumiranje ovog voća ili da ga potpuno izbaci.

Jagode sadrže 60 grama vitamina C i bioaktivne supstance polifenole koji su snažni antioksidansi. Preporučuju se deci i odraslima koji pate od anemije, a sadrže i folnu kiselinu, vitamin E, provitamin A, vitamine B grupe, kao i minerale mangan, gvožđe, kalcijum i magnezijum.

Iako su idealna poslastica i osveženje, potrebno je da obratite pažnju na količinu koju konzumirate, pogotovo kada je reč o mlađoj deci koja mogu da imaju alergiju na ovo voće.

Nisu preporučljive ljudima koji imaju problema s viškom telesne težine ili visokim nivoima holesterola i triglicerida u krvi.

Čak i ako nemate zdravstvenih problema, potrebno je obratiti pažnju na to koliko ćete ovog voća uneti u organizam na dnevnoj bazi, objavljeno je na sajtu  Medical daily.

Lekari sa britanskog univerziteta Oksford preporučuju da ih konzumirate samo onoliko koliko može da vam stane u šaku, bez dodatka šećera i samo dva-tri puta sedmično između 17 i 19 sati poslepodne.

Komentari (0)

Loading