GAZIMO JE MISLEĆI DA JE KOROV, A OVA BILJKA JE NEVEROVATNO LEKOVITA Snižava holesterol, oporavlja pluća i želudac
Foto: Printscreen

Troskot ili pasja trava je kosmopolitska biljka i raste kao korov na ugaženim mestima, u dvorištima, njivama, putevima, pruga i na našim predelima je veoma rasprostranjena.

Za lek se upotrebljava nadzemni deo biljke u cvetu, a suši se u hladovini, na promaji, u tankom sloju. Veoma je efikasan lek protiv bolesti srca, jetre, želuca, bubrega i pluća, snižava holesterol, veoma često koristi se i u terapiji oboljenja ženskih reproduktivnih organa.

Lekovitost

Ova biljka se upotrebljava za lečenje čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu, odlična je kod želudačno-crevnih upala, povoljno deluje na prestanak povraćanja  i prolive.

Tradicionalna medicina ovu biljku koristi i kod oboljenja jetre, kamena u bubregu, hemoroida i glavobolja.

Pokazao se kao dobro sredstvo kod problema plućne opstrukcije, kamena u žuči a po nekim autorima troskot ima i veliku lekovitu moć kod tretmana pojedinih vrsta epilepsija.

Deluje na poboljšanje krvne slike i zbog toga pogoduje stvaranju vezivnog tkiva.

Za spoljašnju upotrebu, troskot se može koristiti za ispiranje sluzokože usta i grla kao i za tretman problematične kože.

Često je biljka koja se koristi u mešavinama čajeva za tretmane mnogih vrsta bolesti.

Foto: Printscreen

 

Receptura čaja

Jedaću kašiku osušene i usitnjene biljke preliti sa 2 dcl hladne vode i zagrejati do ključanja. Nakon toga skloniti čaj sa vatre i poklopiti sud, ostaviti da odstoji 15-20 minuta. Nakon toga čaj od troskota procediti i piti 2-3 šolje dnevno.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading