HIPOKRAT JU JE ZVAO KOVČEGOM ZDRAVLJA Moćna biljka diže iz mrtvih, obnavlja oštećene ćelije, usporava starenje
Foto: Shutterstock

Neki izvori ukazuju da je crnu zovu koristio još pećinski čovek i da je bila među najomiljenijim biljkama kod drevnih Egipćana. Rimljanke su bobice ove biljke koristile kao farbu za kosu, ali najbolji dokaz je taj što crnu zovu pominje Hipokrat, čovek koga zovemo “ocem medicine”.

Hipokrat ovu biljku naziva “kovčegom zdravlja”, zbog svojih lekovitih svojstava i jer se koristila kao lek za veliki dijapazon bolesti.

Stoga nije ni čudo što ovu biljku koristimo vekovima unazad jer je jedna od najcenjenijih i najviše korišćenih lekovitih biljaka.

Šta je crna zova i koje bolesti leči?

Crna zova (lat. Sambucus nigra) je biljka čije je primarno stanište na tlu Evrope, Afrike i u jugozapadnoj Aziji, ali se prenela i u Ameriku (zapadni deo Severne Amerike). Pored naziva crna zova, ovu biljku još susrećemo i pod imenom evropska zova ili evropska crna zova.

U pitanju je žbunasta listopadna biljka, koja najčešće raste po šumama i na vlažnom zemljištu, blizu rečnih kanala ili potoka (mada uspeva gotovo na svakom tlu). Žbun zove obično raste u visinu do 10 metara. Cveta u proleće (maj i jun mesec), a boja cveta varira od bele do žućkaste boje. Kada precveta, nastaju zelene bobice koje, kada sazre, postaju tamnoljubičaste ili crne. Bobice sazrevaju krajem avgusta i tokom septembra.

HIPOKRAT JU JE ZVAO KOVČEGOM ZDRAVLJA Moćna biljka diže iz mrtvih, obnavlja oštećene ćelije, usporava starenje

Foto: Shutterstock

 

Cvet i bobice u sebi sadrže veliki broj jedinjenja koja pozitivno utiču na naš organizam i olakšavaju simptome mnogih bolesti, Najpoznatija su antocijanini, koji jačaju naš imuni sistem i flavonoidi, koji svojim antioksidantnim dejstvom oporavljaju oštećene ćelije organizma.

Crna zova je prava riznica zdravlja, a da je tako svedoči i podatak da je prvi izbor u lečenju sledećih bolesti:

  • prehlada, grip i kašalj,
  • problemi sa sinusima i upale,
  • zatvor,
  • alergije,
  • karcinomi,
  • podizanje imuniteta (crna zova ima više procenata antioksidanata u odnosu na malinu, kupinu, brusnicu ili gođi bobice),
  • eliminacija masti i holesterola iz organizma.
  • Treba napomenuti da lekovita dejstva ispoljavaju samo cvet i bobice crne zove, dok su ostali delovi biljke nejestivi, jer sadrže toksine koji mogu dovesti do trovanja.

    Čaj od crne zove

    Već smo pomenuli u kojim sve slučajevima je dobro koristiti crnu zovu, a ovde ćemo predstaviti zdravstvene prednosti čaja napravljenog od ove biljke.

    1.Jaka prehlada, grip i kašalj

    Borba protiv prehlade, gripa i propratnih simptima, kao što je kašalj, su bolesti kod kojih se crna zova najviše primenjuje. Čaj crne zove je i odličan način zaštite od gripa u zimskim mesecima, tokom trajanja epidemije ili ukoliko putujete u područja gde vlada epidemija.  

    HIPOKRAT JU JE ZVAO KOVČEGOM ZDRAVLJA Moćna biljka diže iz mrtvih, obnavlja oštećene ćelije, usporava starenje

    Foto: Shutterstock

     

    Kada je pre 20-ak godina američka država Panama bila pogođena epidemijom gripa, njena vlada je javno podržala i preporučivala korišćenje ove biljke.

    Crna zova u sebi sadži jedinjenja koja se zovu antocijanidini (antocijani) koja, osim što joj daju boju, stimulišu i jačaju imunitet i odbrambene sposobnosti organizma. Nekoliko studija je naučno dokazalo da aktivne materije koje se nalaze u crnoj zovi ublažavaju i eliminišu simptome prehlade i gripa. Konkretno, flavonoidi se vezuju za virus gripa, kao što su N1H1 (“svinjski grip”) i N1H5 (poznatiji kao “ptičiji grip”).

    Ukoliko pijete čaj crne zove u prvih 48 sati prehlade, trajanje simptoma bolesti se skraćuje u proseku za 4 dana.

    Sastojci u čaju utiču na razbijanje i izbacivanje sekreta koji se nakuplja u bronhijama i otežava disanje.

    Za razliku od lekova protiv gripa, čaj crne zove ne izaziva propratne, neželjene efekte, kao što su pospanost i letargija.

    Kako se pravi čaj od crne zove?

    Čaj se pravi isključivo od osušenog cveta i bobica. U čajniku zagrejte vodu do ključanja. U šolju (200 ml) stavite 1 supenu kašiku osušene crne zove, prelijte vrelom vodom i ostavite da odstoji 10 minuta, kako bi cvet i bobice otpustile svoje lekovite sastojke. Nakon toga procedite čaj, zasladite po ukusu i pijte dok je još topao. Ukoliko koristite čaj za jačanje imunog sistema ili mršavljenje, možete ga konzumirati i kada je hladan.

    Domaći sirup od crne zove

    Tokom zimskih meseci, kada su prehlade i epidemije gripa neizbežne, jedna od mogućnosti da se zaštitite, ili brže izlečite je domaći sirup od crne zove.

    Sastojci:

    tri i po šolje hladne vode
    dve šolje crne zove (bobica)
    kašika svežeg ili suvog seckanog korena đumbira
    kašičica cimeta u prahu ili štapić cimeta
    šolja meda

    Priprema:

    U šerpu nasuti vodu, crnu zovu, đimbir i cimet. Zagrevati sve do ključanja, a potom smanjiti toplotu i krčkati nekih 40-ak minuta, tj. dok se tečnost ne smanji na polovinu od početne. Skloniti mešavinu sa šporeta, izgnječiti bobice, procediti, a potom dodati med i dobro izmešati. Sipati u staklenu posudu, zatvoriti i konzumirati dva puta dnevno po jednu supenu kašiku. Deci davati polovinu doze.

    HIPOKRAT JU JE ZVAO KOVČEGOM ZDRAVLJA Moćna biljka diže iz mrtvih, obnavlja oštećene ćelije, usporava starenje

    Foto: Shutterstock

     

     2. Upala sinusa

    Svi koji pate od zapušnog nosa, tj. imaju probleme sa sinusima, znaju koliko je teško normalno funkcionisati i usredsrediti se na svakodnevne aktivnosti. Antiinflamatorna svojsta, zajedno sa antioksidantima koje sadrži u sebi, čine crnu zovu prirodnim lekom protiv upale sinusa.

    Institut za internu medicinu Univerzitetske bolnice u Cirihu (Švajcarska) je utvrdio da se u cvetu ove biljke nalazi jedinjenje poznato kao sinupret. Sinupret se koristi u lečenju bakterijske upale sinusa, naročito u kombinaciji sa antibiotikom (npr. doksiciklin) i dekongestivom. Kod pacijenata koji su u lečenje uključivali sinupret bilo je vidnog poboljšanja u odnosu na one koji ga nisu koristili.

     3. Crna zova – pomoć pri mršavljenju

    Sveže bobice u sebi sdrže 80% vode, 18% ugljenih hidrata i manje od jednog procenta proteina i masti, pa su idealne za mršavljenje. Od važnih hranljivih materija najviše je zastupljen vitamin C, a tu su i vitamin B6 i A, gvožđe i kalijum, pa je odličan izvor snage našem organizmu.

    U jednom istraživanju koje je sprovedeno na Institutu za sudsku medicinu Univerziteta u Frajburgu u Nemačkoj učestvovalo je 80 osoba. Sve osobe su svakodnevno uzimale sok ili čaj od crne zove, ili je ona dodavana u soseve i jela. Ovim ispitivanjem je dokazano i potvrđeno da jedinjenja iz ove biljke utiču na prirodno sagorevanje i eliminaciju masti iz organizma, snižavaju holesterol i utiču na fizičko i mentalno stanje tela. Pored toga što ubrzava procese mršavljenja, preporučuje se i osobama izloženim većim fizičim naporima ili stresu.

    4. Prevencija karcinoma

    Bobice crne zove, naročito one iz Evrope, u sebi sadrže mnoga jedinjenja koja su se pokazala kao odlična u prevenciji nastanka malignih ćelija ili raka. Antocijanini imaju odlična antikancerogena svojstva koja se ispoljavaju kroz usporavanje, zaustavljanje i onemogućavanje razvijanja malignih ćelija. Ova jedinjenja napadaju kancerogene ćelije i ojačavaju odbrambenu snagu organizma, pa se mogućnost razvoja novih maligniteta i metastaza drastično smanjuje.

    Sok od crne zove jača vaš imunitet

    Ukoliko niste ljubitelj vrućih napitaka, sok od crne zove je odlično rešenje za vas. Veoma je osvežavajući, slatko-kiselog ukusa.

    Sok od crne zove se pravi tako što se sveže crne bobice prokuvaju, a potom gnječe i melju kako bi se dobio sok koji ima veoma prijatan ukus. U sok se dodaje šećer i limun, ali gledajte da izbegnete sokove koje u sebi sadrže visok procenat dodatog šećera.

    Ovaj sok ne treba mešati sa slatkim pićem koji se dobija od cveta crne zove i koji uglavnom služi kao osvežavajuće piće, a ne sok koji ima mnogostruke zdravstvene prednosti.

    HIPOKRAT JU JE ZVAO KOVČEGOM ZDRAVLJA Moćna biljka diže iz mrtvih, obnavlja oštećene ćelije, usporava starenje

    Foto: Shutterstock

     

    Zbog svojih antioksidativnih svojstava, koristi se da smanji holesterol u krvi, poboljša vid, unapredi zdravlje i snagu vašeg srca. Sok u sebi sadrži veliki broj značajnih supstanci, a neke od njih su organski pigmenti, tanin, karotenoidi, aminokiseline, vitamine A, B i C u velikim količinama. 

    Zahvaljujući bioflavonoidima, sok od bobica crne zove je odličan u sprečavanju i nastanku mnogih virusnih, bakterijskih i gljivičnih infekcija. Savetuje se da sok koriste osobe koje su obolele od raka ili side jer podiže i održava imuni sistem na visokom nivou.

    Kako koristiti sok od crne zove?

    Možete ga piti u koncentrovanom obliku, svakog dana u manjim količinama ili praviti miks sa drugim sokovima. Odličan je i kao sastojak u voćnom smutiju, a ukus smutija od povrća ćete učiniti izuzetno privlačnim ukoliko dodate ovaj sok. Takođe možete dodati šećer u sok i kuvati ga dok ne postane sirup, koji ćete koristiti u mnogim poslasticama kao vid dekoracije.

    Mogućnosti primene su bezbrojne, tako da slobodno pustite svojoj mašti na volju.

    Koje se još bolesti leče čajem i sokom crne zove?

    Crna zova ima širok spektar delovanja kod različitih oboljenja, što dokazuju i sledeći primeri bolesti kod kojih se njena primena pokazala efikasnom:

    Regulacija nivoa šećera u krvi – naučno je dokazano da crna zova ubrzava metabolizam glukoze i lučenje insulina, a posebno pospešuje glikogenezu (proces gde se višak šećera iz krvotoka eliminiše u mišićima i jetri, bez dodatnog lučenja insulina).
    Prirodni diuretik – pospešuje stvaranje urina, a njime se izbacuju sva štetna i otrovna jedinjenja iz organizma. Posebno se preporučuje kod osoba koje imaju probleme sa zadržavanjem vode, tj. viškom tečnosti u organizmu (najčešće starije osobe).
    Poboljšava zdravlje kože – ova biljka je veoma prisutna i u mnogim kozmetičkim preparatima i kremama, a glavni “krivac” za to je što sadrži bioflavonoide, antioksidante i vitamin A u visokom procentu.
    Olakšava simptome alergija – koristi se kao veoma efikasno sredstvo u lečenju alergija, naročito onih koje su slične kijavici. Pošto znamo da alergija nastaje usled preterane reakcije našeg imunog sistema na alergene, crna zova podiže naš imunitet, pa se smiruju i zapaljenski procesi kao vrsta reakcije organizma.
    Deluje kao laksativ – crna zova može pomoći u slučaju zatvora i opstipacije. Međutim, u svim dosadašnjim slučajevima je ova biljka korišćena u kombinaciji sa drugim jedinjenjima, pa još uvek nije potvrđeno da korišćenje samo bobice ili cveta može rešiti problem pražnjenja creva.

    Neželjene reakcije pri korišćenju crne zove

    Opšte je poznato da svaki lek može biti ujedno i otrov, ako se ne koristi na pravi način. Crnom zova nije izuzetak. Ukoliko koristite sveže i zrele plodove, ali termički neobrađene, možete ugroziti svoje zdravlje, jer sveže nekuvane bobice u sebi sadrže cijanid, hemikaliju koja izaziva dijareju i povraćanje. Osim cveta i bobica, ni jedan drugi deo biljke ne treba koristiti za jelo i piće jer su toksični!

    Kada ne bi trebalo da koristite crnu zovu?

  • u periodu trudnoće i dojenja
  • ukoliko vam je izvršen bilo koji vid transplantacije
  • ako bolujete od autoimunih bolesti, kao što je reumatski artritis
  • deca ne bi trebalo da je uzimaju bez prethodne konsultacije pedijatra
  • ukoliko uzimate diuretike, lekove za dijabetes, laksative, teofilin, lekove za bilo koju autoimunu bolest ili ste na hemoterapiji, ne biste smeli da uzimate crnu zovu bez prethodne konsultacije sa lekarom
  • ako ste alergični i preosetljivi na cvet ili bobice biljke
  • Ako poštujete priloženo uputsvo primene i uzimate preporučene količine čaja ili soka, ne postoji mogučnost da dođe do neželjenih efekata.

    Melem od crne zove

    Pomenuli smo da su cvetovi i bobice crne zove delovi koji se koriste u različite terapijske i zdravstvene svrhe. Međutim, u praksi se pokazalo da i lišće ove bilke može biti iskorišćeno, jer se upravo od njega pravi melem koji ima mnoga lekovita svojstva.

    U kojim situacijama se koristi melem crne zove?

    Melem se koristi lokalno, tj. maže se na kožu određenog dela tela, a posebno se preporučuje kod sledećih stanja:

    rane, opekotine i različite traumatske povrede (oderotine, nagnječenja, modrice, ožiljci)
    ekcem, suva i ispucala koža
    bolovi i tegobe u određenom delu tela
    spoljašnji hemoroidi i keratoze

    Balzam nemojte stavljati na usne ili primenjivati na područje u blizini usta (naročito kod dece), jer lišće sadrži određene toksične materije, pa može dovesti do trovanja. Ukratko rečeno: Ne jedite balzam!

    Kako napraviti ovaj melem?

    Priprema uljanog rastvora:

    Da biste napravili melem, neophodno je da prvo pripremite uljani rastvor od lišća crne zove.

    Uljani rastvor možete praviti od potpuno svežeg lišća ili možete da sveže listove ostavite 24 sata da se prosuše na svetlom i suvom mestu. Zatim pripremljeno lišće stavite u staklenu posudu, teglu, i prelijte ga nekim organskim uljem, najbolje maslinovim. Nalijte ulje do ¾ tegle. Potom nezatvorenu teglu sa uljem i lišćem stavite u dublji sud, šerpu i nalijte vodom da prekrije skoro polovinu visine tegle.

    HIPOKRAT JU JE ZVAO KOVČEGOM ZDRAVLJA Moćna biljka diže iz mrtvih, obnavlja oštećene ćelije, usporava starenje

    Shutterstock

     

    Uključite ringlu i kada voda provri, smanjite toplotu i kuvajte 2 sata. Kada se tegla ohladi, prekrijte je gazom ili nekom tkaninom kako bi ulje moglo da isparava (nikako ne zatvarajte poklopcem) i ostavite da ulje “odleži” nekoliko dana. Nakon toga, procedite ulje i spremni ste da nastavite sa procedurom pravljenja melema.

    Sastojci:

    100g uljanog rastvora lišća crne zove
    14 g pčelinjeg voska

    Priprema:

    Pomešajte ulje i vosak i stavite u vatrostalnu posudu, a onda sve to stavite u veću šerpu koju ste napunili vodom tako da ne prelazi ⅔ vatrostalne posude. Zagrevajte sve ovo na umerenoj toploti, sve dok se vosak ne otopi i dobro ne sjedini sa uljem. Nakon toga sipajte melem u tečnom stanju u manje posudice koje ćete kasnije koristite (različite teglice), dobro zatvorite, ostavite na tamnom i hladnom mestu da se stegne i koristite onda kada vam je potrebno.

    U kom se sve obliku može naći crna zova u prodaji, gde je nabaviti i po kojoj ceni?

    Na tržištu postoji širok spektar proizvoda koji se prave od ove biljke kao što su vino, džem i žele, sirup, melem, masti, tablete i kapsule, sprejevi.

    Sušene bobice i listove crne zove možete nabaviti u bolje snabdevenim prodavnicama zdrave hrane i specijalizovanim biljnim apotekama, a ukoliko ne želite da “obijate” pragove, uvek je moguća kupovine putem interneta.

    Sok od bobica crne zove nije toliko raširen i dostupan u prodaji, kao što je recimo slučaj sa aronijom, ali se može naći i poručiti. Cena soka se kreće od 10 do 15 evra (u zavisnosti od zapremine boce i proizvođača), a čaj je dosta povoljniji i pristupačniji.

    Naravno, postoji i mogućnost da crnu zovu odgajate u sopstvenoj bašti (sadnice možete pronaći na domaćem tržištu) i da sami pravite potpuno prirodne i bezbedne proizvode.

    BONUS VIDEO

    PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

    Komentari (0)

    Loading