SIMPTOMI SE NAJPRE POJAVE NOĆU Kada bolest koja se leči antibioticima može da izazove moždani udar
Foto: Shutterstock

Ujed krpelja veoma često može da izazove lajmsku bolest, a posledice su ponekad dugoročne, upozoravaju stručnjaci. Jedna od najtežih i zbog koje je ključno da svaki put nakon boravka u prirodi proveravate da li na koži imate znake ujeda, jeste moždani udar, objasnio je neurolog Sebastijan Rauer.

Kada ove male napasti ugrizu čoveka, otvaraju put bakterijama da uđu u telo, a koje utiču na nervni sistem i kičmenu moždinu, što može izazvati ozbiljne zapaljenske procese.

U slučaju da organizam nije u stanju da se izbori sa infekcijom, ona može da izazove lajmsku bolest i druge posledice koje se ponekad javljaju i godinama kasnije. Karakterističan znak lajmske bolesti je pojava crvenog kruga na mestu ujeda i crvenilo koje se progresivno širi na koži.

Stručnjaci napominju da su simptomi bolesti najčešće vidljivi nakon nekoliko nedelja ili čak meseci. U one najčešće spadaju bol, peckanje, ponekad paraliza jedne ili obe strane lica, a ovi simptomi su najizraženiji noću. Rizik od dugotrajnog oštećenja se povećava ako se bolest ne prepozna u prvih šest meseci.

Rauer je primetio da dvonedeljna tura antibiotika može da zaustavi negativne posledice i spreči bolest kod ujeda krpelja. U suprotnom, ujed ovog insekta i zaražavanje boreliozom može da izazove oštećenje mozga, bolesti kardiovaskularnog sistema i potencijalno uzrokuje moždani udar.

Bonus video:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading