Muči vas upala sinusa? Poslušajte ove savete i ublažite simptome
Foto: Shutterstock

Zapaljenje sinusa može nastati usled dejstva najrazličitijih uzroka, kao što su različiti spoljašnji alergeni ili namirnice kao što su mleko, gluten ili veštački aditivi. Današnja medicina ovakav problem rešava upotrebom antibiotika, steroida i protivzapaljenskih lekova, a u najtežim slučajevima operacija je jedini lek za sinuse.

Zato vam predlažemo nekoliko lekova za sinuse koje svako može primeniti:

  • Povećajte vlažnost vazduha – vlaženjem vazduha putem kućnog ovlaživača može sprečiti iritaciju nosnih puteva usled suvoće, naročito ukoliko koristite parno grejanje.
  • Inhalirajte se – možete udisti paru koristeći vruću vodu iz šerpe, a može pomoći i udisanje pare tokom tuširanja. Oba načina će vam svakako pomoći kao lek za zapušene i otečene sinuse.
  • Koristite fiziološki rastvor – svaki rastvor slane vode, bez ikakvog dodatog leka, održava vlažnim nosne puteve. Barem dva puta tokom dana špricem ispirajte nosne šupljine, a na ovaj način ćete odstraniti i sluz iz nosa koja blokira prohodnost puteva. Ukoliko sami pravite rastvor slane vode, koristite prokuvanu ili destiilovanu vodu, kako biste sprečili mogućnost razvijanja bakterijske infekcije.
  • Uzimajte dosta vitamina i tečnosti u vidu čajeva, nezaslađenih sokova i toplih napitaka, jer tako razvodnjavate sluz i pomažete joj da se brže i lakše odvoji od otečenih nosnih zidova i sinusnih šupljina. Izbegavajte pušenje, uzimanje alkohola, kafe i zaslađenih sokova jer svi oni dehidriraju vaš organizam i dovode do zgušnjavanja sekreta u nosu.
  • Odmarajte – dajte svom organizmu snagu i energiju u vidu dovoljne količine sna i odmora, kako bi mogao da se izbori sa postojećom upalom, a naročito ukoliko se radi o infekciji sinusa.

Ukoliko nijedan od navedenih lekova za sinuse ne dovede do poboljšanja, već se iz dana u dan osećate lošije, obratite se lekaru koji će vam uključiti određene lekove kao pomoć.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading