DOKTORKA STEFANOVIĆ UPOZORAVA Ako ovako uzimate beli luk, možete imati opasne posledice
Foto: Printscreen

Beli luk je često lekovit, ali može da napravi i “haos” u organizmu… naročito ako se odlučite da gutate po ceo čen, kako neki rade…

Moćno dejstvo belog luka već je svima poznato, pa ga narod koristi u najrazličitije svrhe – za jačanje imuniteta, borbu protiv virusa, ali i obaranje visokog pritiska. Popularni recepti su preplavili internet, a na opasnost koja se krije iza neselektivne primene upozorila je dr Ivana Stefanović iz Hitne pomoći u Beogradu.

Mnogo poziva dobijamo od pacijenata koji imaju tegobe zbog visokog pritiska, ali često ustanovimo da nisu uzimali adekvatnu terapiju”, rekla je dr Stefanović u Jutarnjem programu RTS.

Nipošto ne treba na svoju ruku smanjivati ili povećavati doze, a naročito ne treba koristiti prirodna lekovita sredstva bez konsultacije sa lekarom.

Imali smo slučajeve da ljudi čitaju razne savete na internetu i primenjuju ih, a onda nam se javljaju sa raznim simptomima. Tako se raširio neki recept po kojem treba gutati po ceo čen belog luka. To za posledicu ima užasne bolove u želucu, treba nam vremena da ustanovimo otkud te tegobe, a onda otkrijemo da su gutali beli luk. To može da ih dovede dotle da budu disfunkcionalni i po 48 sati”, upozorila je dr Stefanović.

Ona podseća da se i o narodnim lekovima treba posavetovati sa lekarom.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading