VIRUS KOJI HARA SRBIJOM GORI OD KORONE Visoka temperatura koja ne "spada danima", komplikacije nastaju na plućima
Foto: Alo.rs

Za nedelju dana u Srbiji je zvanično, prema evidenciji nacionalnog Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", prijavljeno 8.245 slučajeva gripa, što je sasvim neuobičajeno za početak aprila.

Prethodnih sezona, izuzev prošle, u kojoj nismo ni imali laboratorijski potvrđen virus u cirkulaciji, u ovo vreme gotovo više nisu registrovani ni sporadični "repovi" sezone gripa, koja se uobičajeno završava u martu. Sada influence ima više nego korone i čini se i da izaziva teže simptome.

Svakome ko je u poslednje dve-tri nedelje, od kada se on brže širi, "zakačio" virus gripa, prethodno bolovanje zbog omikrona sada izgleda "kao mačji kašalj". Visoka temperatura, koja ni uz antipiretike ne spada danima i lomnost čitavog tela najčešći su simptomi na koje se oboleli žale, kažu lekari koji su u mnogim slučajevima zbog komplikacija, uglavnom u vidu bronhitisa i sinusitisa, gripoznima morali da propišu i antibiotike.

U Institutu "Batut" kažu da je od početka sezone do sada, kroz populacioni nadzor prijavljeno 271.543 obolelih od oboljenja sličnih gripu. To je, prema "Batutovoj" statistici, veći broj obolelih u odnosu na prethodne dve sezone gripa.

"Stope oboljenja sličnih gripu mogu biti uzrokovane respiratornim infekcijama koje nisu grip, uključujući SARS-CoV-2, što dovodi do primećenog porasta prijavljenog broja osoba sa oboljenjima sličnim gripu", kažu u Batutu. "U poslednjoj izveštajnoj nedelji, kod starijih od 65 godina registruje se blago povećanje broja obolelih, u ostalim grupama je u padu".

Doktor Radmilo Petrović, epidemiolog, kaže da je to logično, jer imunitet sa starenjem, posle 50. godine, opada i ko se do tada nije prokužio virusom influence može da razvije teži klinički oblik ovog oboljenja.

"Retko kad smo u aprilu imali ovoliko gripa, ali on će brzo da 'kapitulira' pred toplijim vremenom, jer je mnogo manje otporan nego virus korona", objašnjava dr Petrović.

"Ove sezone dogodilo se baš ono što potvrđuje staru epidemiološku teoriju da kad se jedan virus raširi i zaposedne prostor, kao što je slučaj sa koronom, onda virus gripa nema šanse da opstane i 'digao je glavu' tek kad je virus korona počeo da popušta".

Infekcija virusom gripa potvrđena je na teritoriji 13 okruga

Testiranjem uzoraka u Institutu "Torlak", infekcija virusom gripa potvrđena je na teritoriji 13 okruga. To je, prema epidemiološkoj skali, niska regionalna rasprostranjenost, a i nivo aktivnosti virusa. Iako se od sredine marta "razmahao", ipak je niskog intenziteta.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading