ČUDESNI LEK NADOHVAT RUKE Nema boljeg kod dijabetes tipa 2, reume, bolesti želudca i bubrega
Foto: Shutterstock


Ovo drvo je pored jele, najrasprostranjeniji četinar na našim prostorima. Često se koristi u narodnoj medicini jer gotovo svi njeni delovi imaju lekovita svojstva. Borove iglice su pune vitamina, njegova smola pomaže u lečenju reume, a pupoljci su korisni za grlo.

Lekoviti pupoljci

Borove iglice su bogate vitaminom C i karotenom. Piće od njih preporučuju se za jačanje organizma, imuniteta, kod prehlade i u lečenju skorbuta. Koriste se sveže, najbolje odmah nakon branja, jer se tokom dužeg skladištenja gube lekovita svojstva.

Pupoljci bora su u stvari njegove šišarke, ali potpuno zrele i „odrvenele“, nemaju fitoterapeutsku vrednost, pa se koriste samo sveži, mladi, tek iznikli pupoljci. Sadrže gorke i aromatične supstance. Pupoljci se koriste za lečenje upale grla, kašlja, bronhitisa i upale grla. Kupke od mladih borovih pupoljaka preporučuju se pacijentima sa reumatizmom i artritisom.

Sirup od borovih iglica

Pored lekovitosti borovih iglica, sirup će lako piti deca koja inače odbijaju da kupuju sirupe za kašalj. Odličan je izbor ako želite da zaštitite svoju porodicu i sprečite prehladu i druge zdravstvene probleme. Dajte deci po dve kašičice sirupa svakog dana i imunitet će biti ojačan, a u većini slučajeva „oterati” prehladu.

Svi možemo samo da napravimo sirup. Neophodno je izaći iz gradske vreve i zagađenog vazduha i ubrati mlade izdanke borovih iglica. Mogu se brati i jela i smrča. Važno je znati da to ne znači da smemo koristiti bilo koje četinare kao što su, na primer, tisa ili tuja (koji su otrovni). Stavite šećer u čistu staklenu teglu, pa pokrijte sveže ubranim iglicama, ponovo prekrijte šećerom i poređajte do vrha „red” šećera, a zatim „red” borovih iglica, sa poslednjim slojem šećera. Zatvorenu teglu držite na suncu dok se sav šećer ne rastvori, oko 40 dana.

Ovaj sirup se priprema odmah nakon branja iglica i čuva u frižideru. Umesto šećera možete dodati med, ali i kriške limuna. Ne otvarajte teglu dok sirup ne bude gotov, a zatim ga je potrebno procediti kroz gazu i držati u čistim bocama sa poklopcima, najbolje staklenim.

Ako ga pripremate sa medom, imajte na umu da ga možete davati deci tek kada navrše godinu dana. Ne stavljajte sirup u vruć čaj jer će većina lekovitih eteričnih ulja izgubiti svojstva. Najbolje je uzimati sam, dve, tri supene kašike dnevno. Neće vam škoditi da uzmete više, posebno ako imate jači kašalj.

Priprema čaja od borovih iglica:


Čaj od borovih iglica je prijatnog mirisa i ukusa, a pored toga je veoma dobar za jačanje imuniteta. Veoma je efikasan i kod kamena u bubregu i za ispiranje grla kod upale. Čaj ima diuretičko dejstvo, ubrzava izbacivanje viška vode iz organizma i tako deluje na regulisanje krvnog pritiska. Važno je da se beru najmanje dvesta metara od najbližeg puta.

Sastojci: 800 ml vode

1/2 šolje sveže ubranih borovih iglica

Priprema: Sveže ubrane borove iglice iseckajte i dodajte u ključalu vodu. Kuvajte 15 minuta na laganoj vatri (trećina vode treba da ispari). Zatim skloniti sa ringle i ostaviti pola sata u poklopljenom tiganju da odstoji. Zatim procediti i po želji dodati limun i zasladiti medom. Čaj treba da bude crvenkaste boje, a na površini mogu da se pojave kapi eteričnog ulja. Čaj čuvajte u frižideru i pijte do 3 puta dnevno. Čaj se ne preporučuje trudnicama i dojiljama.

Lekovita kupka

Kupka za reumu i kožna oboljenja: Dve šake borove smole preliti sa litrom vode, ostaviti pola sata, pa kuvati 5 minuta, procediti i dodati u kacu tople vode. Izađite iz kade kada voda postane mlaka.
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading