OKREPLJUJU, JAČAJU IMUNITET, USPORAVAJU STARANJE... Dr Vukomanović upozorava Srbe da ne kupuju "vitaminske infuzije", "najveće žrtve prevare su teško bolesni i lakoverni"
Foto: Printscreen/RTS

Na sve većem broju Instagram profila nudi u Srbiji se  "vitaminska infuzija", a lekari upozoravaju da nema dovoljno naučnih dokaza da će ubrizgavanje vitamina pomoći, ali i da nestručna intervencija može da ugrozi zdravlje.

Pevačica Anabela Atijas, objavila je fotografiju na koja sedi sa braunilom u ruci dok joj frizer namešta kosu: I  njenih koleginica sa estrade Marta Savić i Marina Visković, pojavile su se na Instagram profilima koji nude usluge davanja „vitaminskih infuzija".

OKREPLJUJU, JAČAJU IMUNITET, USPORAVAJU STARANJE... Dr Vukomanović upozorava Srbe da ne kupuju

Foto: Printscreen/RTS

 

Oglašivači tvrde da infuzije koje nude imaju širok spektar pozitivnih efekata - navodno omogućavaju najbrže okrepljenje i uspešniji oporavak od bolesti i operacija, jačaju imunitet, usporavaju starenje, pomažu kod simptoma mamurluka i bržem odmoru nakon žurke, smanjuju simptome depresije, pa čak i doprinose većoj izdržljivosti prilikom seksualnih aktivnosti.

Ipak, primarijus dr Predrag Vukomanović, specijalista toksikološke hemije upozorava koliko je opasno primati infuziju bez preporuke i nadzora lekara. On je u Jutarnjem programu RTS-a objasnio da je supstanca koja se daje direktno u krvotok, 100 odsto bioraspoloživa jer ne prelazi bilo kakve barijere i direktno je raspoloživa.

"Infuziju smeju da daju samo i isključivo licencirani lekari i medicinske sestre i to, po preporuci, u zadravstvenim ustanovama, mada ukoliko lekar proceni, infuzija se može dati i u kućnim uslovima", naglašava dr Vukomanović.

Infuzije su bistri rastvori koji najčešće u sebi sadrže različite elektrolite - fiziološki rastvor i slično, ili mogu sadržati različiti procenat glukoze.

"Pored toga, u infuziji se mogu naći i određeni lekovi, antibiotici i vitamini. Infuziju daje i propisuje isključivo stručna osoba, odnosno lekar. Svaka druga primena infuzije, bilo da je polivitaminska ili bilo koja druga je potpuno neregularna i zakonski zabranjena", ističe doktor.

Kada se govori o vitaminima koji smeju da se nađu u infuziji, to su samo i isključivo hidrosolubilni vitamini, odnosno vitamini rastvorljivi u vodi, a to su vitamin C i vitamini iz grupe B.

"Ono što nikako ne sme da se nađe u infuziji to su bilo kakvi obojeni rastvori, čestice koje mogu da uđu u krvotok i izazovu eventualno emboliju. Zatim ne mogu da se nađu liposolubilni vitamini ni u kom slučaju. To su vitamini koji su rastvorni u mastima, vitamini A, D, E i K", naglašava toksikolog.

Dr Vukomanović je upozorio da svaki licencirani lekarima svoje ime, prezime i ustanovu u kojoj ordinira.

"Te vitaminske bombe imaju već definisan sastav i jačinu, a potpuno je nenormalno da lekar bez prethodnog pregleda daje već pripremljen koktel u infuziji", ističe doktor.

Ovaj vid reklamiranja lekova je zakonom zabranjen. Postoje tačno definisana pravila kako se, kada i šta može reklamirati. Mogu se reklamirati isključivo lekovi koji se mogu uzeti bez lekarskog recepta, a vitamini koji ulaze u sastav tih infuzija koje se reklamiraju na društvenim mrežama, oni su svi registrovani kao lekovi i ni u kom slučaju se ne smeju reklamirati.

Ove oglase uglavnom naručuju najteži bolesnici, ali i njihove porodice koje u stanju očaja žele da pronađu spas, smatra dr Vukomanović. To je upravo prostor gde rade i vrlo dobro vršljaju prevaranti, ljudi bez morala, koji na tuđoj muci dosta zarađuju, iako su sigurni da to što prodaju apsolutno nema nikakvog efekta.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading