BOŽJA BILJKA, JEDINA ZAPISANA U BIBLIJI I KURANU Može da izleči sve što muči čoveka
Foto: Shutterstock


Božja biljka, jedina zapisana u Bibliji i Kuranu! Narod veruje da je svet i da ga je Bog stvorio da isceli sve što bi moglo da muči jednog čoveka. Nigella sativa (poznata kao kim, crni kim, churokot ili kalini) je jednogodišnja biljka iz porodice Ranunculaceae.


Poznat po svom plodu - crnom semenu zvanom crni kim (ne mešajte ga sa kimom, Cumunum ciminum, koji možete pronaći u skoro svakoj prodavnici). Crni kim To je jedna od najpoznatijih biljaka u istoriji medicine. U starom Egiptu korišćen je za poboljšanje varenja, prehlade, glavobolje, infekcije i zubobolje. Seme crnog kima pronađeno je u grobnici faraona Tutankamona. Kalinji se pominje u Bibliji i hadisu. Poslanik Muhamed za njega kaže: „Crni kim leči sve bolesti osim smrti.

Univerzalni lek

Crni kim, kim ili Nigella sativa, korišćen je u starom Egiptu, a danas je poznat kao jedna od najefikasnijih lekovitih biljaka u prevenciji i lečenju brojnih zdravstvenih tegoba. Mnogi ga nazivaju i univerzalnim lekom, koji leči skoro sve bolesti.

Više od 200 studija sprovedeno je na raznim univerzitetima i dokazano je da kim blagotvorno deluje na veliki broj bolesti, posebno autoimunih – kao što su multipla skleroza, reumatoidni artritis, psorijaza, astma, alergije, alergijski rinitis, te holesterola i triglicerida. Ublažava dijabetes, visok krvni pritisak, ekcem, akne, bronhitis, pneumoniju i sinusitis, gastritis, čir, infekciju Helicobacter pilori, bolesti jetre, hronični umor, lošu cirkulaciju, rak, a izuzetno je koristan u hemoterapiji i zračnoj terapiji.

Klinički je dokazano da crni kim ublažava simptome alergija, alergijskog rinitisa i alergijske astme. Njegovo ulje širi disajne puteve i olakšava disanje, a antibiotsko delovanje sprečava razvoj sekundarnih bakterijskih infekcija, koje se često javljaju kod sezonskih alergija.

Priprema organizam na prirodan i bezbedan način da blaže reaguje na alergene i postepeno povećava toleranciju organizma na njih.

Odličan za srce

Kim takođe blagotvorno deluje na kardiovaskularni sistem. Jačanjem zida krvnih sudova i povećanjem njihove elastičnosti dovodi do regulacije arterijskog pritiska. Istraživanja su pokazala da upotreba ulja crnog kima dovodi do smanjenja ukupnog holesterola, triglicerida i takozvanog lošeg (LDL) holesterola. Može se koristiti za snižavanje šećera u krvi stimulisanjem pankreasa da luči insulin i povećanjem osetljivosti ćelija na njega.

Poseban efekat pokazuje kod dijabetesa tipa 2. Poslednjih godina istraživanjima je dokazano antitumorsko dejstvo crnog kima, a može se koristiti i kao pomoćno sredstvo u lečenju kancera jer deluje direktno na maligne ćelije i jača odbrambene snage organizma.
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading