PREPORUKA DOKTOR NESTOROVIĆ Ovaj začin je najbolji lek za bolesti pluća
Foto: Happy TV Printscreen

Doktor Branimir Nestorović gostovao je na TV Prva gde je podelio nekoliko korisnih saveta vezano za postkovid, ali i plućne bolesti, bilo kod odraslih, bilo kod dece. U programu uživo su se javljale zabrinute gledateljke, mame i bake, a svaka je iznela svoj problem i zatražila savet od poznatog pulmologa. 

Govoreći o sezonskim tegobama dr Nestorović je istakao da je sada vreme kada "haraju" hronične opstruktivne bolesti pluća, najviše pacijenata se na njih žali, a evo šta je po njemu najbolji lek za ovo oboljenje. 

"Mi nemamo neku naročitu terapiju za hroničnu opstruktivnu bolest pluća, medicina se nije posebno bavila time. Lično mislim da je najbolja ona terapija od pre 40 godina. To su teofilinski preparati koji se dobijaju iz lista čaja. Često dajem sirupe na bazi timijana. Mi ne doživljamao biljke kao lekove, ali 2014. godine je u jednom od najprestižnijih medicinskih časopisa objavljen rad o tome kako timijan smanjuje količinu sekreta i spušta pritisak u plućnoj arteriji. Timijan je praktično neverovatna supstanca", kaže dr Nestorović.

Postoji veliki broj domaćih, narodnih lekova koji se primenjuju kod kašlja i bolnih pluća, a jedan od najpopularnijih jeste guščja mast. Da li ona pomaže?

"To je tradicionalni srpski lek, ali tu je toplota najbitnija", rekao je kroz smeh pulmolog. 

"Ono što je uvek dobro za plućne bolesnike jesu tople obloge jer one šire bronhije i povećavaju cirkulaciju. To se opet svodi na ajurvedsku mediciju, gde se praktikuju masaže sa eteričnim uljima", rekao je doktor. 

Timijan je aromatična biljka koj raste u predelima sa toplom klimom, a koliko je dobar za zdravlje poznato je od davnina. Ovo je jedan od najmoćnijih lekova iz prirode.

Bogat antioksidantima, timijan se koristi kao lek i kao začin. Čaj od timijana ublažava infekcije, pomaže kod problema sa respiratornim organima, umiruje stomačne tegobe i popravlja san, a esencijalno ulje timijana snažno deluje protiv bakterija i gljivica.

Čaj se pravi tako što kašičicu sušenog timijana stavite u šolju, prelijete ključalom vodom, a zatim poklopite i ostavite da odstoji desetak minuta. Zatim procedite, dodajte malo meda (ako volite) i pijte nekoliko puta u toku dana.

Možete ga koristiti i za pravljenje obloga (ako imate neku infekciju kože) ili za ispiranje grla. 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading