DOKTOR MILIĆEVIĆ UPOZORIO Deci oboleloj od korone ne treba da se radi ova stvar
Foto: Printscreen

Poslednjih dana u Srbiji na dnevnom nivou ima gotovo 20.000 pozitivnih na novi korona virus, a među njima veliki je i procenat zaražene dece.

Pedijatar dr Saša Milićević  da deca još uvek imaju blaže kliničke slike nego odrasli.

"Najveći problem je to što su deca najčešće asimptomatska", kaže dr Milićević.

Najčešće se utvrdi da imaju kovid kada urade test pred neko putovanje, jer nemaju nikakve simptome. Protokoli za lečenje još uvek nisu tako jasni kao kod odraslih. Jako je važan podatak da li neko u porodici ima koronu. Osim pregleda, koji je najvažniji, mora se uraditi i test. Ako je blaži oblik bolesti, ako detetu samo curi nosić i nema druge simptome, onda to dete pratimo. Ne treba davati jaku terapiju, jer testovi mogu biti i lažno pozitivni.

Prema njegovim rečima, ako dete, na primer, ima astmu i dobije koronu, lečenje je intenzivnije, ali ako je dete zdravo - nikakva terapija mu nije potrebna osim restrikcije fizičke aktivnosti.

"Ta restrikcija trebalo bi da traje od dve nedelje do mesec dana pre nego se dete vrati uobičajenim aktivnostima. Ako neko u porodici ima koronu, odmah se javite pedijatru", upozorava dr Milićević.

On ističe da se i kod dece javljaju upale pluća, bronhitis i postkovid sindrom:

"Ređe nego kod odraslih, ali dešava se. Jave nam se roditelji i kažu da njihova deca nakon preležane korone teže dišu ili imaju aritmije. Ne bi trebalo odmah davati antibiotike deci, jedino ako nalazi, a naročito rendgen, ne pokaže bronhitis ili upalu. Antibiotik se tada daje da "udari po glavi" klice i bakterije koje mogu da buknu kada se organizam bori na više polja".

Pedijatar Milićević podseća da je rendgen revolucionarni pronalazak, ali da se lekari trude da decu što manje šalju na ovaj pregled zbog zračenja.

"Dečji grudni koš je tanji i lakše nam je da im poslušamo pluća, možemo bolje da ih čujemo. Rendgen radimo samo kada za to postoje indikacije",  kategoričan je dr Milićević.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading