Čaj od ove biljke jači je od infuzije, podiže imunitet, odlaže starenje
Foto: Pexels

Majka priroda je, poznavajući osetljivu i krhku ljudsku prirodu, zasadila lekoviti žbun na južnoj hemisferi i dala nam je biljku mate. Mate čaj je zeleno  zlato, endemsko poreklom iz suptropskih delova Južne Amerike.

Uprkos pokušajima da se lekoviti žbun biljke mate uzgaja u drugim delovima sveta sa sličnim klimatskim uslovima, mate je rekao veliko "ne" i pokušaji su ostali samo na probi.

Cvetovi su mali, zelenkasto beli sa četiri latice, a plodovi su formirani u obliku crvenkastih bobica. Listovi svežeg mate čaja su puni antioksidanata, koji sadrže kofein, teobromin, teofilin, tanin i vanilin.

Napitak je žućkastozelene boje i prepun je vitamina A, B1, B2 i C. Mate čaj je bogat i mineralima kao što su kalcijum, magnezijum, gvožđe, fosfor, cink, bakar, kalijum i jod. Osim što osvežava telo i smanjuje umor i napetost mišića, mate čaj ublažava i stres. Ovaj lekoviti grm jača otpornost organizma, odlaže starenje i povećava lekovita svojstva drugih biljaka ako se uzima zajedno sa njima.

Podiže koncentraciju

Takođe, je pojačivač energije, a takođe podiže koncentraciju velikom brzinom. Ne samo da ubrzava metabolizam i daje energiju telu, već mu daje osećaj izuzetne smirenosti, tradicionalno se koristi kod poremećaja digestivnog sistema, kontroliše apetit i čisti organizam. Prema nekim podacima, za nekoliko nedelja konzumiranja mate čaja moguće je smanjiti ukupnu telesnu masnoću za 0,5 kg.

Mate čaj se može pripremiti i uz pomoć hladne vode

Ovo piće bogova se pije u društvu i čak je njegovo pripremanje svojevrsni ritual za smirenje. Obično je prvi Mate prilično jak i prvo ga popije onaj ko ga je napravio. Bombila se ne sme dizati sa dna. Nakon što se popije, ulije se nova količina vrele vode i mate se predaje drugoj osobi da pije i tako u krug, dok napitak ne oslabi.

Za poboljšanje ukusa u čaj se može dodati mleko, šećer, limun ili med. Da bismo uživali u "piću bogova", lekovitom mate čaju, ne treba nam skupo putovanje u Argentinu, ne trebaju nam kalabaši i bombile, dovoljno je da se u nekoj od apoteka pobrinite se za svoje zalihe mate čaja.

Kod kuće spremite na mnogo lakši način

Jednu kašičicu mate trave sipamo u šolju, prelijemo vrelom, nikako vrućom, ostavimo 5 minuta da mate čaj pusti svoje korisne hranljive materije.

Začinite medom ili limunom po želji, iako je najbolji prirodni ukus. 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading