Imate problem sa otečenim nogama? Probajte neko od prirodnih rešenja
Foto: Freepik

Stručnjaci savetuju da bi prvo trebalo da se obratite svom lekaru koji će vam možda prepisati terapiju za smanjivanje otoka, a ukoliko želite da se oslonite na biljke i bakine savete iz kuhinje, probajte nekoliko recepata koji mogu da vam pomognu da osetite lakoću u nogama.

1. Kuhinjska so

Stavite pola šolje kuhinjske soli u posudu sa toplom vodom. Potopite noge u ovu tečnost i držite ih 10 do 15 minuta. Osetićete trenutno olakšanje. Ovu kupku koristite svake večeri pre odlaska na spavanje.

2. Kupka toplo-hladno

Napunite posudu toplom vodom, a drugu hladnom. Potopite noge prvo u toplu vodu i držite ih desetak minuta, a zatim stavite noge u posudu sa hladnom vodom. Posle nekoliko minuta ponovo vratite noge u toplu vodu i držite ih oko pet minuta. Ova kupka će poboljšati cirkulaciju u nogama.

3. Pasta sa praškom za pecivo

Pomešajte dve kašičice praška za pecivo i dve kašike pirinčane vode. Promešajte i napravite pastu. Nanesite smesu na noge i zglobove. Veću količinu ove paste možete dodati u posudu sa toplom vodom i potopiti noge. Prašak za pecivo i pirinčana voda će apsorbovati višak tečnosti iz stopala i zglobova.

4. Eterična ulja

Eterična ulja eukaliptusa, nane i limuna dodajte u toplu kupku i držite u njoj noge oko 15 minuta. Ova mirisna ulja će smanjiti otok i delovati opuštajuće na celo telo.

5. Jabukovo sirće

Trljajte noge i zglobove jabukovim sirćetom i odmah ćete osetiti olakšanje. Ovo sirće će apsorbovati i ukloniti višak tečnosti i smanjiti otok, ukočenost i bol.

6. Čaj od peršuna

Napravite čaj od osušenih listova peršuna i svaki dan pijte dve do tri šoljice. Peršun je prirodni diuretik i pomoći će telu da odbaci višak tečnosti.

7. Kupus

Nekoliko listova svežeg kupusa obrišite vlažnom krpom i stavite listove na otečene noge. Za još bolje rezultate listove kupusa pre upotrebe držite nekoliko sati u frižideru. Ovo povrće utiče na izbacivanje viška tečnosti iz nogu, čak za pola sata.

Komentari (0)

Loading