Brinite o svom zdravlju: Uradite detoks koji traje samo dva dana i očistite organizam u potpunosti
Foto: Shutterstock

Toksine možemo akumulirati gutanjem ili udisanjem hemikalija iz sredstava za čišćenje u domaćinstvu, kozmetičkih proizvoda, zagađenog vazduha, pesticida, teških metala, pa čak i iz aditiva koji se nalaze u hrani. 

Rezultat izlaganja može predstavljati postepeno akumuliranje toksina u vašem telu, što kod vas zauzvrat može veoma opteretiti organe za eliminisanje otpada i toksina. 

Jetra, bubrezi, koža i creva, koji inače filtriraju otpad i toksine, mogu se preopteretiti i imati poteškoća u obavljanju posla. 

Kada se to dogodi, vaša probava, cirkulacija i metabolizam mogu biti izbačeni iz koloseka. Možete da iskusite simptome kao što su zatvor, nadimanje, gojenje, loš tonus kože i umor - i podložnost hroničnim zdravstvenim problemima, ukoliko izlaganje toksičnim sredstvima nije kontrolisano.

Pored toga što vam pomažu da izbegnete štetne posledice po zdravlje i poboljšate stanje svog organizma, određene namirnice pomažu vašem telu da se detoksikuje od posledica štetnih po zdravlje pojačavanjem delovanja enzima za detoksikaciju, koji pomažu u filtriranju krvi i uklanjanju toksina.

Nauka nam već kaže, na primer, da ljudi koji jedu puno povrća iz roda brassica, kao što su brokoli, kupus i karfiol, imaju niži rizik tokom života od obolevanja od karcinoma. Jedan od razloga je i taj što ovo povrće sadrži antikarcinomsku hemikaliju nazvanu indol-3-karbinol.

Ovo jedinjenje maksimizuje rad enzima za detoksikaciju u jetri, što zauzvrat pomaže u sprečavanju nakupljanja karcinogena u telu.     

Prirodno proizvedeni u telu, enzimi za detoksikaciju nalaze se u svim organskim sistemima, uključujući dojke, pluća, stomak i jetru. Ovi enzimi predstavljaju vašu prvu liniju odbrane od svih toksina koji ulaze u vaše telo. Zbog toga je hrana koju jedete toliko važna: pojačava njihovu snagu. 

Resetovanje sistema 

Uklanjanja toksina za 48 sati predstavlja dvodnevni plan tokom kojeg ćete svom telu uliti visoku koncentraciju hrane koja pojačava dejstvo ovih enzima i pomaže vašem telu da maksimizuje sposobnost čišćenja od toksina iz vaše okoline.     

Kasnije, a nadamo se i za ceo život, uvrstićete ove namirnice i hranljive sastojke u svoju ishranu, tako da vaši enzimi za detoksikaciju mogu da obavljaju svoj posao iz dana u dan i da oslobode vaš sistem od neželjenih toksina. 

Istraživanje to potkrepljuje. Odličan primer ima veze sa bisfenolom A (BPA), toksičnom hemikalijom koja se nalazi u materijalu kojim se oblažu limenke koje se koriste za hranu i bezalkoholna pića.  On remeti vaš endokrini sistem tako što se petlja sa vašim hormonima, što može dovesti do karcinoma, gojaznosti i reproduktivnih problema. 

Studija iz 2012. godine koju su sproveli istraživači američke Agencije za Zaštitu Životne Sredine otkrila je da je 48-časovni post na vodi eliminisao značajne količine BPA kod ljudi koji su imali ovu hemikaliju u svojim sistemima. Definitivno ne zagovaramo dvodnevni post na vodi, ali ova studija pokazuje da gadan toksin poput BPA može prilično brzo da napusti telo, ako koristite prave resurse.

Dajući telu određene namirnice i hranljive materije tokom 48 sati, jačate svoj sistem za detoksikaciju i omogućavate telu da se samo detoksikuje. Možete ga isprobati 48 sati da biste videli kako se osećate i da nastavite dalje, prateći dosledno zdravu, organsku ishranu sa namirnicama koje podržavaju detoksikaciju.

Takođe, Uklanjanje toksina možete da koristite kao oblik „isprekidanog posta“ tako što ćete ga koristiti jednom nedeljno. Istraživanja pokazuju da isprekidan post predstavlja jednu od najefikasnijih intervencija za normalizaciju telesne težine, aktiviranje načina sagorevanja masti u telu, regulaciju šećera u krvi, smanjenje rizika od hroničnih bolesti i sprečavanje nastanka demencije.

Drugi slučaj kada se može primeniti Uklanjanje toksina je - za „kontrolu štete“, na primer nakon vikenda kada ste preterali sa alkoholom, slatkišima, količinom natrijuma, prerađenom hranom i tako dalje. Uklanjanje toksina možete čak i da produžite na pet ili sedam dana, ako ste hrabri i ako vam se sviđaju vaši rezultati.  

Studija iz 2000. godine objavljena u Alternative Therapies in Health and Medicine je istraživala da li je sedmodnevna detoksikacija bila korisna. Ishrana je obuhvatala voće, povrće, orašaste plodove i semenje, pirinač, mahunarke i neobavezujuću hranu poput ćuretine, ribe i raznih žitarica (heljda, proso, amarant, kinoa i smeđi pirinač). Nisu bili dozvoljeni slatkiši, proizvodi od kofeina, alkohol, jaja ili hrana koja sadrži gluten.

Nakon završetka ovog eksperimentalnog perioda, laboratorijske mere pokazale su poboljšanu sposobnost detoksikacije, a učesnici su izvestili da se osećaju bolje.

Plan uklanjanja Toksina

Prvi dan:

Prva stvar ujutru: topli limunov sok. 

Doručak: jedan do dva komada organskog voća i 2 kašike mlevenog lanenog semena,  pomešanog sa organskim mlečnim jogurtom ili ječmom.   

Kasnije ujutru: Sok za uklanjanje toksina (recept u nastavku)

Ručak: velika činija salate od sirovog zeleniša (bebi spanać, bebi kelj, rukola), posutog ostalim povrćem poput artičoke, cvetova brokolija, iseckane šargarepe, crvenog luka, narezanog tvrdo kuvanog jaja (opcionalno) i sirovih semenki bundeve. Prelijte dresingom od kokosovog ulja 

Kasnije popodne: Sok za uklanjanje toksina. 

Večera: Pržena kinoa. Mogućnost dodavanja sočiva, crnog pasulja, piletine ili ribe. 

Drugi dan:

Prva stvar ujutru: topli limunov sok 

Doručak: jedan do dva komada organskog voća i 2 kašike mlevenog lanenog semena, pomešanog sa organskim mlečnim jogurtom ili ječmom.    

Kasnije ujutru: Sok za uklanjanje toksina 

Ručak: jednostavna salata od avokada sa srcima artičoke, prelivena dresingom od kokosovog ulja, servirana na rezani organski paradajz, ili zelena sirova salata od prvog dana, ili ostatak pržene kinoe (za uštedu vremena). 

Večera: pečeni divlji losos ili pileća prsa na žaru ili 3/4 šolje crnog pasulja ili sočiva; Pire od karfiola sa belim lukom; mala činija mešane zelene salate sa balzamiko sirćetom i prilogom od kimčija ili kiselog kupusa.

Uputstva za oba dana

Jedite celu, organsku hranu. Ovo će ograničiti količinu aditiva u hrani, kao i toksina koje unosite iz prerađene hrane, što će olakšati jetri da obavlja svoju funkciju. 

Pijte vodu, najmanje 2 litra izvorske ili filtrirane vode svaki dan, kako bi pomogla u ispiranju toksina. Ovo takođe pomaže vašem telu da apsorbuje hranljive materije. 

Uključite i biljne čajeve uz vodu. Dobar izbor uključuje zeleni čaj bez kofeina, maslačak, hibiskus, kamilicu (najbolje uveče jer ova biljka pospešuje miran san), nanu i maslačak.    

Popijte šolju tople limunske vode sa kajenskim biberom čim ustanete ujutru. Iscedite polovinu limuna u šolju tople vode i pospite kajenskim biberom (za dodatnu detoksikaciju i pojačavanje metabolizma). Ako ne volite limun ili kajen, limeta ili jabukovo sirće predstavlja odličnu zamenu.

Tokom prepodnevne i popodnevne užine, uživajte u čaši našeg soka za uklanjanje toksina za 48 sati, napravljenog od povrća za koje je poznato da telo oslobađa toksina. Recept za sok takođe zahteva dodavanje super zelenog praha, dodatka koji sadrži spirulinu, hlorelu, pšeničnu travu i druge koncentrovane biljne izvore detoksikacionih hranljivih sastojaka.         

48 sati ne kozumirajte: kafu, namirnice sa kofeinom, običan čaj, so, mlečne proizvode (sa izuzetkom jogurta), alkohol, slatkiše, zaslađivače (uključujući veštačke zaslađivače), bezalkoholna pića, dijetetske napitke, nemlečne kremove za kafu i bilo koju prerađenu hranu.

Šta jesti za vreme detoksikacije

Tokom dva dana ćete nagraditi svoje telo zdravom hranom i očistiti svoj sistem od otpada i toksina.  Uklanjanje se fokusira na neke ključne namirnice za detoksikaciju: 

Artičoke. Malo koja dijeta za detoksikaciju bi bila potpuna bez artičoka koje imaju izvrstan ukus u salatama. Listovi artičoke imaju svojstva koja stimulišu proizvodnju žuči, što pomaže prenosu toksina iz jetre  i, na kraju, iz tela.

Artičoke su takođe prepune antioksidanata, uključujući silimarin (za koji je poznato da štiti jetru od toksina).      

Pasulj. Protein koji se dobija od životinja možete da zamenite sa 3/4 šolje crnog pasulja u Uklanjanju Toksina, kao i da ih stavite u salate. Pasulj je glavni izvor vlakana koja čiste vaš probavni trakt od toksina. Takođe obezbeđuju protein iz kojeg se proizvode enzimi jetre prve i druge faze.

Cvekla. Cvekla sadrži antioksidant zvani betanin, koji povećava aktivnost enzima za detoksikaciju druge faze, objavljene u British Journal of Nutrition, u kojoj su istraživači otkrili da betanin štiti jetru - glavni organ tela za detoksikaciju - i pomaže u sprečavanju nastanka karcinoma.

Zeleno brassica povrće. Tu spadaju kelj, brokoli, prokelj, karfiol i kupus. Oni su odlični izvori fitohemikalija za koje je poznato da uključuju naše enzime za detoksikaciju i štite od karcinoma.

Korijander. Ovaj popularni sastojak salse poseduje direktan efekat "heliranja" (uklanjanja) na brojne teške metale, uključujući živu i olovo, koji su vrlo toksični za telo, a posebno za mozak.    

Beli luk i luk. Redovno uživanje u ovom povrću snažno pojačava aktivnost enzima za detoksikaciju faze 2, navodi se u izveštaju iz 2003. objavljenom u Free Radical Biology and Medicine.

Zeleno lisnato povrće. Smatra se da spanać, kelj, zelje, zelena salata i drugo zeleno lisnato povrće poseduju nekoliko korisnih svojstava kao što su antioksidativna, antikancerogena i detoksikaciona aktivnost, prema studiji iz 2016., objavljenoj u biomedicinskom časopisu Peer.

U izveštaju se pominje da je jedna od ključnih komponenata ovog povrća za detoksikaciju hlorofil, koji ovoj hrani daje zelenu boju. Ovaj pigment pomaže biljkama da apsorbuju svetlosnu energiju za upotrebu prilikom fotosinteze i rasta, a neophodan je za sav život na zemlji.

Probiotičko/fermentisano povrće. U plan su uključene dve fermentisane namirnice: kimči i kiseli kupus. Kimči je tradicionalno fermentisano korejsko jelo napravljeno od povrća sa raznim začinima. Prepuno je probiotika. Glavni sastojci kimčija su povrće brassica, zajedno sa drugim detoksikacijskim namirnicama i začinima, uključujući beli luk, đumbir i alevu papriku. Tekst o kimčiju iz 2014. godine, objavljen u Journal of Medicinal Food, otkrio je da se kimči bori protiv gojaznosti, zatvora i drugih probavnih problema, abnormalno visokog nivoa holesterola, imunoloških poremećaja, loše kože i degeneracije mozga.

Što se tiče kiselog kupusa, on ne samo da isporučuje probiotike, već je pripremljen isključivo od kupusa. Kupus sadrži jedinjenja poznata kao glukozinolati, koja uključuju naše enzime za detoksikaciju i pomažu jetri, navodi se u članku objavljenom u Journal of Nutrition 2005. godine, kao i u mnogim drugim studijama u naučnoj literaturi.

Voće. Dnevno ćete uživati u dve sveže voćke (i više voćki u sastavu sveže napravljenog soka). Za detoksikaciju preporučujemo bilo koje citrusno voće - poput pomorandže, limuna i grejpfruta - i bobičasto voće. Citrusno voće sadrži limonoide koji utiču na aktivnost enzima za detoksikaciju druge faze, prema studiji objavljenoj u BMC Complementary and Alternative Medicine 2010. godine.

Bobice, poput borovnica, malina, jagoda, kupina i brusnica, su prepune flavonoida, prirodnih biljnih hranljivih sastojaka koji povećavaju aktivnost enzima za detoksikaciju jetre. 

Voće (i povrće) je takođe dobar izvor rastvorljivih i nerastvorljivih vlakana, što pomaže pri izbacivanju toksina iz intestinalnog trakta. Takođe, voće sadrži veliku količinu vode, što pomaže pri detoksikaciji.        

Zrnevlje. Ova hrana predstavlja „upijajući” ugljeni hidrat, što znači da je sjajna za hvatanje i uklanjanje nakupljenog toksičnog otpada u crevima.

Dve žitarice koje ističemo u ovom planu su kinoa i rezani ječam. Iako tehnički nije zrno (naziva se zrno, jer izgledom podseća na zrno), kinoa je zapravo seme.

Jezgro zrnevlja može biti crvene, crne, bele ili zlatne boje. Ne sadrži gluten, što ga čini sjajnim ugljenim hidratom ako ste na bilo koji način osetljivi na gluten, a ne pripada istoj biljnoj porodici kao pšenica. Odličan je izvor vitamina B, kalijuma i fitonutrijenata. 

Rezani ječam zadržava više hranljivih sastojaka od valjanog ječma i drugih sorti. I oni su prepuni vlakana za detoksikaciju.

Nemasni proteini. Za večeru imate izbor između organske piletine i divljeg lososa. Vegetarijanci i vegani mogu se odlučiti za crni pasulj ili sočivo. Svi izbori predstavljaju visokokvalitetne, dobro apsorbovane proteine koji snabdevaju ključne aminokiseline kako bi pomogli u stvaranju enzima za detoksikaciju u organizmu. 

Masti i ulja. Kokosovo ulje preporučujemo za detoksikaciju, uglavnom zato što pruža brzo gorivo za energiju, nalik ugljenim hidratima. Kokosovo ulje se sastoji prvenstveno od triglicerida srednjeg lanca (MCT), vrste masti koja se metaboliše drugačije od ostalih masti.

Manje je verovatno da će se čuvati kao mast i poseduje termogeni efekat, što znači da povećava sagorevanje masti. Takođe ima antimikrobna svojstva i pomaže pri vraćanju zdravlja creva.

Avokado. Osim što snabdeva esencijalne masti za zdravlje celog tela, avokado je značajan izvor glutationa, važne detoksikacione supstance u jetri.

 Mlečni proizvodi. Uklanjanje toksina uključuje mlečni jogurt, dobijen od životinja uzgajanih na livadama ili pašnjacima, koji pruža probiotike za zdravlje creva i intestinalnu detoksikaciju. S obzirom na to da sadrži proteine, jogurt takođe pruža aminokiseline neophodne za stvaranje enzima za detoksikaciju druge faze. 

Semenje. Semenje Bundeve sadrži puno proteina, zdravih masti, karotenoida i vitamina F. Prilikom istraživanja je utvrđeno da pomaže u kontroli šećera u krvi, borbi protiv karcinoma, normalizaciji krvnog pritiska i zaštiti srca. Kao izvor dobrih masti, laneno seme je izvrsno za „prolećno čišćenje” intestinalnog trakta radi uklanjanja toksina.

Recepti

Sok za Uklanjanje Toksina

Vreme pripreme: 10 minuta 

SASTOJCI 

  • 2 šolje zeljastog dela maslačka, kelja ili spanaća 
  • 1 krastavac 
  • 1 šaka peršuna 
  • Komad korena đumbira od 2,5 cm
  • 1 zelena jabuka, jezgro uklonjeno 
  • 1/2 limuna, uklonjena kora

Komentari (0)

Loading