MNOGI NE ZNAJU DA JE SUVO VOĆE PUNO OTROVA I BAKTERIJA Ovu vrstu svi jedu, a ubedljivo je najopasnija
Foto: Pixabay

Ako često jedete suvo voće, možda ne znate da bi ga trebalo oprati pre konzumacije. Kupili ste ga u zdravoj hrani, pa pretpostavljate da je zdravo, zar ne? Ne uvek, na njemu se mogu nalaziti prljavština, pa čak i mikroorganizmi koji izazivaju stomačne probleme, a jedna vrsta je najopasnija!

Suvo voće trebalo bi oprati pre konzumacije, osim ako na pakovanju jasno ne piše da je spremno za jelo. Posebno ako ste suvo voće kupili u rinfuzu, odnosno iz nekog velikog pakovanja ili čak kutije su vam "zahvatili" sto ili dvesta grama velikom kašikom koja se koristi i za druge proizvode.

Zašto suvo voće treba prati? Najpre, ne znate kako je sušeno. Ako se nalazilo napolju, izloženo prirodnim elementima, moglo je da zadrži prašinu, čak i ostatke insekata koji su "trčkarali" po njemu. U voću koje prirodno ostane pomalo sočno iznutra, kao što su suve kajsije ili suve šljive, vlaga potpomaže i razvoj bakterija ili parazita koji su se tu možda našli.

Suvo voće takođe izgubi na volumenu zbog sušenja, kora mu se zbrčka, a u svim tim pregibima zadržaće se još više prašine, prljavštine ili mikroorganizama.

Najsigurniji način da operete suvo voće je da ga poređate u pleh tako da je u tankom sloju, potom prelijete ključalom vodom i ostavite par minuta. Onda ga dobro ocedite i sada je bezbedno za jelo. Pročitajte i koje suvo voće je najzdravije, ima više gvožđa od džigerice!

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading