ZDRAVLJE NA USTA ULAZI Predstavljamo vam okrepljujuće zimske namirnice
Foto: Pixabay

Uživajte u neodoljivo finim jelima od zimskih namirnica.

1.Kiseli kupus


Niske energetske vrednosti, neizmerno bogatstvo vitamina, minerala, vlakana, antioksidansa, deluje probiotički, jača imuno sistem, ali najbolje ga je konzumirati bez zagrevanja i dugog kuvanja, pa pokušajte da ga jedete što više kao salatu začinjenu bundevinim uljem i čili papričicom.

2.Pasulj i leblebije

Spadaju među najbolje i najveće biljne izvore proteina, a u kombinaciji sa žitaricama imaju visokokvalitetan sastav proteina koji se može uporediti s mesom ili mlečnim proizvodima, pa povremeno izbacite meso i zamenite ga takvim obrokom.

3.Batat i bundeva umesto krompira

Bogat su izvor antioksidanata kao što su beta karoten, vitamini (posebno vitamin E), minerali, vlakna. Batat kuvajte ceo, neoguljen u vrlo malo vode, a slatkast ukus daje mu jednu drugačiju, ukusniju notu. Od batata ili bundeve pripremite ukusni pire, gustu čorbu ili ih zapecite, prelijte maslinovim uljem i ruzmarinom.

4.Cvekla

Jedite je sirovu ili kuvanu, bogat je izvor vitamina, minerala, vlakana, odlična za anemične osobe, a nadasve ukusna. Začinite je kaparima, belim lukom, maslinovim uljem i aćeto balzamikom i navalite.


5.Heljdina, ječmena, prosena kaša

Niske energetske, a bogate nutritivne vrednosti, te obilje vitamina, minerala, vlakana, zahtevaju da što češće budu na vašoj trpezi. Pripremite ih kao prilog, njima punite sarmu, dodajte u pasulj, mešane salate... Kuvani proso umešajte u čorbicu, u jogurt za doručak, pomešajte s dinstanim povrćem ili pripremite uštipke.

6.Ulje od bundeve

Bogato vitaminima A, E i cinkom, odličan izvor omega-3 i omega-6 masnih kiselina. Osim za salatu, kašičicom ovog ulja možete preliti i sladoled od vanile, a zatim posuti bundevinim semenkama.

7.Domaći integralni hleb

Pružiće vam sitost, a ujedno vas opskrbiti vitaminima, mineralima i vlaknima. Premažite krišku hleba namazom od leblebija ili avokada. Biće drugačiji, a vaš organizam će biti puno zadovoljniji.

8.Knedle, palenta

Prelijte ih jogurtom, kiselim mlekom ili zagrejanim maslacem. Poboljšaćete probavu, a organizam obezbediti svim potrebnim nutrijentima.


9.Cimet, karanfilić, kurkuma i đumbir

Deluju antioksidativno, protivupalno i antibakterijski. Cimet dodajte u med, pa popijte ujutro otopljen u mlakoj vodi, dodajte u kolače, čaj ili štrudle. Karanfilić dodajte u kuvano vino, umake... Kurkumu obavezno u čorbe od povrća i pirinač, a đumbir u čaj, napitke, variva, rižota, prženo povrće i slično.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading