VOĆE KOJE ŠIRI ZDRAVLJE Pet razloga zašto treba da jedete mandarine
Foto: Shutterstock

1.Jača imunitet

Sto grama mandarina sadrži dvostruko više vitamina C od pomorandže. Zato se ova voćka preporučuje tokom hladnih dana, jer čuva organizam od prehlade i jača imunitet.

2. Dobra za mršavljenje

Citrusi odlično utiču na probavu, a u toj grupi namirnica posebno se ističu mandarine. Sadrže folnu kiselinu, kalijum, gvožđe, magnezijum, vitamine B1, B2 i B3, a bogate su i vlaknima. Dve omanje mandarine imaju oko 50 kalorija, pa su odlične za mršavljenje.

- S obzirom na to da sadrže značajan izvor vlakana, smanjuju želju i potrebu za hranom. Ipak, ne preterujte sa količinom, jer ako pojedete više od sedam mandarina može doći do povećanja šećera u krvi, a preveliki nivo fruktoze može da dovede do kontraefekta - kažu stručnjaci.

DOBAR SAVET Teže mandarine su bolje

Kad kupujete mandarine, birajte one teže plodove jer sadrže više vode i soka. Kako ne bi izgubile vredne nutrijente, držite ih dalje od direktnog svetla. Konzumirajte ih do sedam dana od dana kupovine.

I nije retkost da ljudi nabace kilažu samo zato što misle da se neće ugojiti ako jedu voće.

3.Čuva srce

Mandarina je dobar izvor kalijuma, koji snižava krvni pritisak, uravnotežuje ritam srca i čuva zdravlje kardiovaskularnog sistema. Antioksidansi koje ima mandarina pomažu u smanjenju lošeg holesterola i podstiču dobar holesterol.

4.Podmlađuje kožu

Sa obiljem vitamina, mandarina je odlično sredstvo za negu lica. Razgradnjom beta-karotena oslobađa se vitamin A, koji je zaslužan za ujednačen ten, a Vitamin C stimuliše proizvodnju kolagena, pa doprinosi smanjenju bora. Od mandarina možete napraviti i masku za lice za zdraviji i blistaviji izgled kože. Uzmite četiri kriške mandarine, odstranite semenke i izmiksajte u blenderu sa kašikom jogurta i kašikom meda.Nanesite na lice i vrat i ostavite da deluje 10 do 20 minuta.Operite lice, pa stavite kremu koju inače koristite.

5.Popravlja raspoloženje

Verovali ili ne, mandarine mogu da poprave raspoloženje,tvrde stručnjaci iz Klinike Mejo.Miris mandarine pomaže kod stresa i depresije, a ukoliko ste imali stresan dan, dovoljno je da u toplu kupku nakapate nekoliko kapi eteričnog ulja ove voćke.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading