Razlikuje se od delte: Pet simptoma pomoću kojih ćete prepoznati omikron soj
Foto: Freepik

Prijavljen je 54.661 novi slučaj kovida širom Velike Britanije u poslednja 24 sata, a 38 ljudi je umrlo nakon što je zaraženo virusom. Rastuća zabrinutost oko varijante Omikron dovela je do spekulacija o novim ograničenjima kako bi se zaustavilo da nova linija nadvlada.

Navodi se da svako ko ima ova tri tradicionalna simptoma poput: visoke temperature, kontinuiranog kašlja, gubitka ili promene vašeg čula mirisa ili ukusa.

Ali rani izveštaji pokazuju da omikron ima pet različitih simptoma, kao što su:

  •  Grebanje grla (za razliku od upale grla)
  •  Suvi kašalj
  •  Ekstremni umor
  •  Blagi bolovi u mišićima
  •  Noćno znojenje

Nočno znojenje - novi simptom

Dr Andželik Kuci, predsednica Južnoafričkog medicinskog udruženja i jedna od prvih osoba koja je posumnjala na soj omikron, rekla je da je primetila pacijente u njenoj privatnoj klinici koji pokazuju simptome koji se razlikuju od varijante delta.

Dr Kuci je rekla da je upozorila zdravstvene zvaničnike na "kliničku sliku koja ne odgovara delti" 18. novembra kada je sedam pacijenata pokazalo različite simptome koji su izgledali "veoma povezano sa normalnom virusnom infekcijom".

Rekla je da su njeni pacijenti imali simptome ekstremnog umora, blagih bolova u mišićima, grebanja grla i suvog kašlja.

Za razliku od prethodnih varijanti, dodala je ona, ova ne izaziva gubitak ukusa i mirisa.

Noćno znojenje - to je kada se toliko znojite da vam noćna odeća i posteljina budu mokri - primetili su i lekari u Južnoj Africi, gde je ta varijanta prvi put otkrivena.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading