ZABRINJAVAJUĆE! Teška bolest kosi ljude po Srbiji, a ove dve stvari su najveći problem!
Foto: Printscreen/RTS

Rak pluća je podmukla i teška bolest, a Srbija se po statistici nalazi na dva vrlo različita mesta. Po broju novih slučajeva smo relativno nisko na listi, ali po procentu smrtnosti, brojke zabrinjavaju, upozorio je pukovnik docent dr Nebojša Marić sa Vojno-medicinske akademije.

"Po broju novootkrivenih slučajeva u godini, mi smo na 18. mestu u Evropi. Ali nešto drugo zabrinjava, u odnosu na druge zemlje, mi smo na drugom mestu po smrtnosti od raka pluća", rekao je pukovnik docent Marić.

"Da bi se ti procenti poboljšali bilo bi važno da se pojača skrining i rana kontrola i da se apeluje na ljude da se prestane sa pušenjem, kao i izloženost pasivnom pušenju odnosno dimu", rekao je on.

Obratite pažnju na to koji su prvi simptomi raka pluća, jer je upravo u tom najranijem stadijumu rak izlečiv u više od 50% slučajeva. Ako uporedimo rak koji je metastazirao njegova izlečivost je negde tek oko 2%.

Depresija i promene raspoloženja kao jedan od simptoma

Ako u poslednje vreme patite od letargije, manjka energije, lošeg raspoloženja, imate napade panike a tome inače niste skloni, obavezno se javite lekaru. Naučnici su ustanovili da rak pluća može izazivati depresiju, anksioznost i promene raspoloženja. Uzrok ovim psihičkim promenama još nije poznat.

Česte bolesti

Ako ste u poslednje vreme čest bolesni, patite od prehlade, gripa, bronhitisa razlog tome može biti jako slab imunitet ili rak pluća. Simptomi su slični gripu, prehladi i infekciji, jedino je razlika u njihovom trajanju. Ako su ovi simptomi prisutni duže vreme obavezno se javite lekaru. Kada se ćelije raka šire po tkivu pluća dolazi do simptoma sličnim prehladi i gripu. Rak čini osobu preosetljivom na bolesti i infekcije, oslabljen je imuni sistem pa telo ne može da se izbori sa mikroorganizmima.

Neobjašljiv gubitak težine može biti simptom raka pluća

Ako gubite na težini bez razloga i hrana vam je postala bezukusna i odbojna važno je otkriti uzrok ovim promenama. Neki ljudi zaboravljaju na obrok, drugi postaju brzo siti a neki osećaju mučninu nakon obroka. Ako ovi simptomi nisu bili prisutni pre, obavezno se javite lekaru. Kada ulažete veći napor u disanje vaš apetit može biti znatno smanjen. Bol u stomaku i gubitak apetita nastaju ako se rak proširio na jetru.

Nenormalan rast dojki kod muškaraca

Kako se tumor širi on oslobađa razne hormone koji putujući krvotokom mogu dovesti do rasta grudi. Čak je 20% pacijenata ovo navelo kao prvi simptom. Povećanje grudi može biti uzrokovano debljanjem ili mnogo ozbiljnijim problemom. Može biti na obe ili na samo jednoj dojci i svakako ga treba prijaviti lekaru.

Bolni i zadebljani prsti mogu ukazivati na rak pluća

Zadebljanje vrhova prstiju se često dovodi u vezu sa artritisom ali je najčešće uzrok rak pluća. Prsti su zadebljani, otečeni, crveni, bolni. Javljaju se gubitak fine motorike i nespretnost u prstima. Rak pluća uzrokuje otpuštanje raznih supstanci u krvotok što podstiče rast tkiva vrhova prstiju i tkiva ispod noktiju.

Gubitak daha

Može biti povezan sa mnogim drugim bolestima kao i sa rakom pluća. Ako osećate da niste u formi, otežano dišete, često pročišćavate grlo, imate suvi kašalj, promukli ste, imate krv u ispljuvku obavezno se javite lekaru.

Slabost u mišićima

Ovo takođe može biti jedan od prvih znakova raka pluća. Slabost nastaje kada štetne materije putujući krvotokom dolaze do mišića. Ove materije mogu da oslabe čak i funkciju mozga. Ako osećate umor pri najmanjim naporima i postali ste jako zaboravni javite se lekaru.

Bol u grudima, leđima, ramenima kao simptomi raka pluća

Ovi simptomi u vidu dugotrajnog bola javljaju se kod 25% obolelih od raka pluća.

 

Komentari (0)

Loading