DR NESTOROVIĆ OBJAŠNJAVA Ovaj začin je najjači antibiotik, leči više od 70 bolesti, čuva DNK
Printscreen

Ovu božansku biljku većina upotrebljava kao dodatak jelima, zbog intezivnog primamljivog mirisa, ne znajući da se kurkuma već vekovima koristi u lečenju i najtežih bolesti. Ljudi ovu moćnu biljku iz Azije najčešće koriste za probavne smetnje, za zapaljenske procese, rane, probleme sa želucem, manje posekotine i povrede mušića.

Prema istraživanjima naučnika, kurkumin takođe može da pomogne ljudima da spreče rak. Pun je antigljivičnih i antibakterijskih svojstava koja mogu da nam pomognu u borbi protiv brojnih bolesti. Istraživanje tvrdi da kurkumin može da pomogne ćelijama da prežive jaku upalu.

Takođe štiti DNK. Utiče na 700 gena u našem telu i leči više od 70 zdravstvenih problema. Njegova anti-upalna svojstva da mogu nam pomognu da izlečimo stanja kao što je osteoartritis.

Mnogi stručnjaci tvrde da kurkuma može da nam pomogne da lečimo probleme sa jetrom, probleme sa disanjem, autoimune poremećaje i neurološke probleme.

"Glavni aktivni sastojak biljke kurkume je kukumin, koji je u eksperimentima pokazao brojna povoljna dejstva kod zapaljenskih stanja. On se često označava kao turmerik. Inhibira različite zapaljenske enzime. On deluje i smanjivanjem aktivacije gena za zapaljenje, kroz inhibiciju jednog od tzv. transkriptivnih faktora nuklearni faktor kapa B, a inhibira i brojne citokine, molekule koji pokreću zapaljenje", kaže doktor Branimir Nestorović.

U velikoj studiji iz Indije iz 2014 godine, kurkumin je bio podjedanko dobar u suzbijanju simproma zapaljenja zgloba kolena kao visoka doza ibuprofena, naš Brufen u dozi od 800 mg. U istraživanju iz 2017. identifikovan je još jedan polifenol, kalebin A, sa veoma izraženom  antizapaljenskom aktivnošću.
"Međutim, oblast gde se danas najviše ispituje je primena u lečenju karcinoma...

Nastavak trksta pročitajte na sajtu penzionisani.rs!

Komentari (0)

Loading