DOKTOR MILANKO ŠEKLER OTKRIO Evo ko će moći da koristi lek protiv korone i kolika će mu biti cena
Screenshot/YT/

Srbija je prva zemlja u svetu koja će imati novi eksperimentalni lek za lečenje korona virusa, koji je razvila američka kompanija "Fajzer", a koji smanjuje rizik od hospitalizacije i smrti kod pacijenata čije je zdravlje već ugroženo za 89 odsto.

Virusolog Milanko Šekler izjavio je da će se rezultati novog leka protiv korona virusa, koji proizvodi kompanija "Fajzer", videti tek nakon što on počne da se primenjuje na pacijentima u kovid bolnicama i da su ti podaci „najvredniji“.

"Lek Molnupiravir blokira enzim koji je potreban korona virusu da bi se umnožavao. Kao rezultat toga-smanjuje se i smrtnost i hospitalizacija", ističe mikrobiolog Šekler.

Kad će se naći u upotrebi?

"Čeka se odobrenje Agencije za hranu i lekove, tako je sad teško reći tačan termin kada će se naći u upotrebu", kaže doktor.

Da li se pije preventivno ili kad tek dobijemo koronu?

"Pije se u prvih pet dana od pojave prvih simptoma, na 12 sati iefikasnost je odlična. Klinička ispitivanja rade na tome da li se može piti i preventivno", kaže Šekler Šekler za TV Prva i dodaje da će lek verovatno biti skup jer su ispitivanje mnogo koštalo. Cena će biti ograničavajući faktor, da bi ga svako kupovao, a vakcina je besplatna.

"Klinička ispitivanja, koliko god da se rade, ipak su na neki način kontrolisana, odnosno pod nekim merama praćenja kontrole i nikada to nije idealno, kao što je to kada primenjujete u bolnici. Nadam se u svakom slučaju da ne mogu da se razlikuju podaci koje je deklarisao proizvođač mnogo u odnosu na praktične rezultate...

Nastavak teksta pročitajte na sajtu penzionisani.rs!

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading