NAUČNICI DOKAZALI Najviše šanse da dobije rak ima ova krvna grupa
Foto: Pixabay

Nije jednostavno naučnicima da otkriju ko je u rizičnoj grupi od razvoja koje bolesti, a samo nekoliko karcinoma ima jaku vezu s genima. Ali što više znamo o ovom problemu i šta može uzrokovati razvoj karcinoma, možemo malo više uložiti u prevenciju.

Nedavno su naučnici otkrili da je jedna krvna grupa posebno povezana s većim rizikom od razvoja dve vrste naročito smrtonosnih karcinoma, piše portal Eat this, not that.

O kojoj se krvnog grupi radi?

U studiji objavljenoj početkom godine na portalu BMC Cancer, naučnici su pregledali podatke o genotipovima od hiljade stanovnika iz Kine i došli do informacije da osobe koje imaju krvnu grupu AB imaju i 34 posto veće šanse da će se kod njih razviti karcinom jednjaka, u poređenju s osobama koje imaju krvnu grupu 0. Došli su i do saznanja da osobe koje imaju krvnu grupu AB imaju i 44 posto veće šanse da će se kod njih razviti rak želuca, a osobe koje imaju krvnu grupu A imaju 37 posto veće šanse za razvojem ove bolesti.

Zašto su ove vrste karcinoma tako smrtonosne?

Radi se o dva najopasnija raka, a često dolazi do smrtnog ishoda. Oko 20 posto ljudi koji imaju rak jednjaka će preživeti 5 godina nakon dijagnoze, a kod raka želuca se radi o iznosu od 32 posto.

Rak jednjaka je visoko na listi najsmrtonosnijih bolesti u celom svetu, a rak želuca u svetu zauzima peto mesto najsmrtonosnijih bolesti...

Nastavak teksta pročitajte na sajtu na penzionisani.rs!

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading