8 SIMPTOMA DA VAM TELO PROPADA OD OTROVA Uz pomoć moćnog, narodnog napitaka, za 3 dana, bićete zdravi kao dren
Foto: Pexels

Detoksikacija je normalan telesni proces uklanjanja ili neutralisanja toksina kroz debelo crevo, jetru, bubrege, pluća, limfne žlezde i kožu. Cilj detoksikacije je da ukloni višak masnoće iz jetre, oslobodi žuč da ponovno pravilno radi, eliminiše otrovni otpad, otopiti nagomilane kamence u žuči i jetri i regeneriše oštećene i uništene ćelije jetre.

Program detoksikacije bi trebalo da bude prilagođen načinu života, zdravstvenom stanju i prehrambenim navikama. Postoje različite vrste detoksa, a mnogima su zajednički niskokaloričan unos hrane te povećan unos voća, povrća i vode. Detoksikacijska ishrana bazira se na jednostavnoj hrani, poput sirovog voća i povrća, sokova i supa od povrća. Uključuje i sušeno voće, klice žitarica i povrća, repu, kao i tamno lisnato povrće, poput kelja i blitve.

Tokom detoksikacije treba pripaziti i na način pripreme hrane – voće i povrće može se jesti sirovo. Dobar način pripreme je i kuvanje na pari jer se tako gubi manje hranljivih materija, a prženje na ulju treba strogo izbegavati. Takođe je dobro barem nekoliko dana izbaciti proizvode od rafiniranih žitarica. Bolje jedite integralni pirinač, heljdu, proso i ovas. Probajte i „egzotične“ žitarice, poput amaranta i kinoe, koje su bogate belančevinama pa se preporučuju i vegetarijancima.

Grašak, sočivo i pasulj takođe su deo detoksikacije, ali i bademi, indijski orasi, orasi, semenke suncokreta i bundeve i susam. Pokušajte da nabavite nesoljene semenke jer višak soli može da poništi učinak detoksikacije. Salate od sezonskog povrća začinite nerafinisanim uljem – preporučuju se maslinovo, laneno i ulje konoplje. Dodajte i nekoliko kapi limunovog ili narandžinog soka, a kupovne prelive izostavite.

Detoksikacijska dijeta odlična je i za skidanje zimskih kilograma, ali pritom treba paziti da se ne izgladnjujete. Za zdravo mršavljenje važno je organizmu osigurati sve potrebne hranljive materije i prirodnim putem podstaći sagorevanje masti. Toksini se nagomilavaju u organizmu iz hrane i pića, ali i kroz kožu i vazduh koji udišemo. Kad je ta količina prevelika, telo pati. Tad ga je potrebno očistiti. Dobro je omogućiti probavi da se malo odmori i kasnije bolje radi. Što je varenje bolje, i mi smo zdraviji. Ako primetite jedan od sledećih simptoma – krenite na detoks.

Čudotvorni detoks napitak

Stavite u sokovnik sve sastojke ili, još bolje, sameljite ih u blenderu i dodajte vodu, vaše telo će vam vam biti zahvalno…

Sastojci:

1 cvekla – stimuliše rad jetre, a gvožđe iz ovog povrća je moćno sredstvo za čišćenje organizma od toksina
1 šargarepa – stimuliše rad jetre
kašičica rendanog đumbira – deluje protivupalno i čisti telo od toksina
1 limun – pun je vitamina C i izbacuje toksine iz organizma
1 jabuka – ima jako antioksidativno delovanje
1 šolja zelenog povrća – neutrališe teške toksine

Stalan umor
Stalan umor može biti simptom i većeg problema, koji se odnosi na rad nadbubrežne žlezde...

Nastavak teksta pročitajte na sajtu penzionisani.rs!

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading