ZOVU JE BILJKA BESMRTNOSTI Koristi se kao antibiotik, za lečenje jetre, žuči i pankreasa, ali i kao preparat za podmlađivanje
Foto: Pixabay

Čaj od smilja je omiljen recept u našoj narodnoj medicini.  Smilje poput ostalih gorkih biljčica podstiče lučenje žuči i ubrzava rad usporenog metabolizma. Osim što deluje na pojačavanje želudačnih sokova, pomaže pokretanju pankreasa. Koristi se kod kožnih bolesti, reumatizma, respiratornih problema…

Biljka smilje je sasvim neopravdano zapostavljena poslednjih godina iako je vrlo korisna i lekovita.

Odlično se bori protiv upala, koristi se i za detoksikaciju i dezinfekciju.  U svojim listovima i cvetovima  sadrži italidion -hemijsko jedinjenje koje ima regenerativno svojstvo.

Italidion osim što hrani tkivo i ćelije, deluje i na njihovu revitalizaciju i obnavljanje. Vrlo je koristan u borbi grčeva u nogama i baš iz ovog razloga sportisti ga rado koriste za masažu.

Ovaj prirodan lek ima odlično dejstvo i kod krvnih ugrušaka i hematoma i proširenih vena ako ga koristite u kombinaciji sa  divljim kestenom ili nevenom.

Blagi čaj od smilja se odlično pokazao u rešavanju problema sa varenjem,  zatvorom, dijarejom, nadimanjem ili čirom. Obavezno ga isprobajte. Ima prijatan i lep ukus i rešiće sve mučne tegobe za kratko vreme.

ZOVU JE BILJKA BESMRTNOSTI Koristi se kao antibiotik, za lečenje jetre, žuči i pankreasa, ali i kao preparat za podmlađivanje

Foto: Pixabay

 

Osim što rešava problem sa varenjem, zaustavlja i krv iz usta i nosa, dobar je kod zarastanja rana i posekotina. Uspešno se bori sa upornim kašljem i bronhtisom, smanjuje krvni prtisak, holesterol.

Antibiotik iz smija ublažava bolove, pomaže kod sprečavanja ugrušava, i ojačava organizam.

Njegova upotreba u kozmetičke svrhe je nenadmašna, pomaže u nezi umorne i dehidrirane kože. Smilje čaj je odličan ukoliko imate ožiljke,  modrice i strije od porođaja. Crvenilo i opekotine koje su nastale od sunca efikasno ublažava.

Priprema čaja

Bitno je da osušite smilje za čaj. Uzmite i uberite cvetove od ovog bilja, stavite ih da se suše na mesto, gde je protok vazduha konstantan.

Cvetove nemojte stavljati jedan na drugi, već se trudite što vise da ih rastanjite da vazduh mogao da prolazi. Biljku nemojte mešati, prevrtati, usitnjavati. Nemojte je stavljati na direktnu sunčevu svetlost, jer neće podneti visoke temperature.

Posle izvesnog vremena i kada se cvet osuši uzmite i stavite ga na suvo, čisto i hladno mesto da tu stoji. Ono se kasnije može koristiti za pravljenje čaja od smilja.

Preporučujemo da ga uzimate posle svakog jela, a najviše do 3 puta u toku dana.

6 većih kašike suvog smilja
1 litar vode

Potrebno je da u posudu stavite 6 velikih kašika suvog smilja i preko toga pospete 1 litar vrele vode. Ostavite da se procedi u toku noći i sutradan procedite.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading