Ispravka: Ispravka: Mešavina meda i kurkume ne sprečava rak i nije najmoćniji antibiotikk
Printscreen

Naš portal je 23.10.2021. objavio članak pod nazivom "DR NESTOROVIĆ OTKRIVA Ovo je najmoćniji antibiotik na svetu, utiče na 700 gena i leči više od 160 bolesti, među njima i kancer", koji je sadržao netačne tvrdnje, koje ovom prilikom ispravljamo.

Analiza Raskrinkavanja.ba je dokazala da se radi o tekstu obmanjujućeg sadržaja. U ovom članku je objavljena netačna informacija da je kurkuma dobra za prevenciju karcinoma i lečenje brojnih bolesti, a između ostalog i da je "snažan antibiotik", što nije istina. Ova tvrdnja nema nikakvu osnovu u nauci, a ne postoje dokazi da leči bilo koju vrstu bolesti. Izvinjavamo se čitaocima ako smo ih doveli u zabludu.

Takođe, tvrdnja da je kurkuma ili mešavina ovog začina i meda najmoćniji najjači antibiotik u našem članku pripisana je doktoru Branislavu Nestoroviću. Ova verzija nastala je tendecionim kombinovanjem pomenute verzije teksta i članka objavljenog na blogu Branimira Nestorovića. 

Što se tiče tvrdnji da je kurkumin moćan antibiotik, ne postoje pouzdani dokazi o bilo kakvom antibiotskom učinku kod ljudi ili životinja i da, štaviše, kurkumin može čak zaštititi neke bakterije od delovanja antibiotika.

Takođe, u prvobitnom tekstu navodi se da kurkuma sadrži “jedinjenje zvano turmeron, koje može da posluži i kao prirodni lek protiv Alchajmerove bolesti”. Ova tvrdnja je neutemeljena.

Tvrdnje o tome da kurkuma može pomoći kod Alzheimerove bolesti baziraju se na nekoliko studija koje sugerišu da kurkumin (sastojak kurkume) može koristiti mozgu ili čak štititi od demencije. Ali kako se navodi na stranici koju vodi Fondacija za otkrivanje lekova protiv Alzheimerove bolesti, klinički dokazi za ovakve tvrdnje su slabi.

Takođe, navodi se i da Full Fact napominje da “poređenje antibiotika kako bi se odlučilo koji je najmoćniji nije jednostavno". Kada je u pitanju tvrdnja da je mešavina meda i kurkumina "namoćniji  prirodni antibiotik", Healthgrades napominje da "ne postoji jedan 'najjači' prirodni antibiotik", kao i da delovanje različitih prirodnih antibiotika varira u zavisnosti od vrste infekcije.

Prema analizi portala Raskrinkavanje.ba, takođe je utvrđeno da, nasuprot navodima u našem tekstu, kurkumin stručnjaci još uvek ne mogu da preporuče za prevenciju ili lečenje raka jer za tako nešto još uvek ne postoje relevantni naučni dokazi, uz napomenu klinike Mayo da su istraživanja u toku.

Zbog svega toga, članak objavljen na našem portalu ocenjen je kao pseudonauka.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Proffa

31.10.2021 18:39

I da je sve tacno,Nestorovic se svrstao u sarlatane i sa te liste nikad nece sici. A vi iz Alo, ako nemate nekog pametnig da intervjuisete, to govori sve o vama.