BOL U KOLENU Najveći zglob u ljudskom telu trpi najveće opterećenje, ali mnoštvo tegoba nema uporište u nauci
Foto: Shutterstock

Može biti lokalizovan bilo gde, a najčešće je izazvan aktivnostima kad postoji stres na koleno. Može ograničavati pokret, može uticati na kontrolu mišića u smislu smanjenje snage ili izdržljivosti, kažu u Centru za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i fitnes "Master Physical".

Mit: Bol u kolenu je uvek posledica problema u toj regiji.

Činjenica: Ako koleno nije palpatorno osetljivo ili otečeno, bol dolazi sa drugog mesta u vidu zračenja. Bol u kolenu se može javiti zbog problema u donjem delu leđa, u kukovima ili skočnom zglobu.

BOL U KOLENU Najveći zglob u ljudskom telu trpi najveće opterećenje, ali mnoštvo tegoba nema uporište u nauci

Foto: Shutterstock

 

Mit: Bol u kolenu je neizbežan deo starenja.

Činjenica: Proces starenja stvara predispoziciju za određene faktore rizika koji mogu dovesti do problema s kolenom, ali samo starenje nije uzrok.

Mit: Trčanjem rizikujete osteoartritis kolena.

Činjenica: Iako su bol ili povreda kolena jedna od najčešćih povreda kod trkača, trčanje ne povećava nužno rizik od razvoja osteoartritisa kolena. Rekreativni trkači imaju niže stope osteoartritisa od osoba koje sede.

Mit: Treba smanjiti ili izbegavati fizičku aktivnost.

Činjenica: Istraživanja su pokazala da je terapija vežbanjem jedan od najboljih načina za poboljšanje funkcije kolena, pa samim tim i smanjenje bola. Preporučuje se da se bavite vežbama s malim opterećenjem, poput plivanja, sobnog bicikla, laganih osnovnih vežbi.

BOL U KOLENU Najveći zglob u ljudskom telu trpi najveće opterećenje, ali mnoštvo tegoba nema uporište u nauci

Foto: Shutterstock

 

Mit: Najbolji način lečenja su lekovi protiv bolova.

Činjenica: Lekovi protiv bolova ne leče bol u kolenu, već samo blokiraju osećaj bola bez rešavanja osnovnog uzroka bola. Dugotrajna upotreba lekova protiv bolova može imati negativne efekte na zdravlje, posebno na bubrege i jetru. Fizikalna terapija je sigurna i efikasna alternativa za ublažavanje bolova u kolenu.

Mit: Svi problemi meniskusa i ligamenata zahtevaju operaciju.

Činjenica: Hirurgija nije jedini efikasan način lečenja naprsnuća ili oštećenja meniskusa i ligamenata - mnoga se mogu lečiti fizikalnom terapijom kako bi se vratila funkcija, pokretljivost i snaga kolena, a u zavisnosti od ciljeva pacijenta. Operacija se preporučuje sportistima koji žele da se takmiče na visokom nivou.

Mit: Injekcija steroida pomaže.

Činjenica: Injekcija steroida pruža samo kratkotrajno olakšanje bolova u kolenu, posebno onima s akutnom artritičnom pojavom.

Mit: Stepen oštećenja na snimku uvek je u korelaciji s nivoom bola.

Činjenica: Istraživanja pokazuju da stepen oštećenja hrskavice, stepen degeneracije meniskusa ili artritisa nije povezan s nivoom bola. Istraživanja su pokazala da u proseku 20 odsto starijih od 40 godina ima naprsnuće meniskusa i funkcioniše bez bolova. Isto tako i 50 odsto starijih od 40 godina čiji snimci kičmenog stuba pokazuju diskus herniju funkcionišu bez bola.

Mit: Hirurgija je najbolji dugotrajni tretman.

Činjenica: Hirurgija je invazivan tretman i naravno za mnoga stanja neizbežan. Nakon operacije potrebna je opsežna rehabilitacija kolena. U određenom broju slučajeva se ne vrati u potpunosti ni obim pokreta ni funkcija kolena.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading