Muči vas nadutost tokom menstruacije? Ovo je glavni razlog zbog kojeg dolazi do ovog problema
Foto: Shutterstock

Procenjuje se da 70 posto žena pati od nadutosti tokom menstruacije, tvrde stručnjaci. To možemo zahvaliti fluktuacijama u nivou estrogena i naglom padu progesterona tačno pre mesečnice. Kada su nivoi estrogena veći, naša tela imaju tendenciju zadržavanja vode.

Dobra vest: postoji nekoliko jednostavnih stvari koje možeš napraviti kako bi tokom menstruacije izbegla nadutost. A ginekolog otkriva detaljno šta to znači.

- Ti neželjeni kilogrami su uglavnom voda i brzo ćete ih se rešiti. Kad dobijete menstruaciju, telo će zadržavati tečnost, a rešiće te je se čim prođu tegobe. Estrogen je na vrhuncu u drugom delu menstrualnog ciklusa, neposredno pre početka krvarenja, kaže doktorka Meri Džejn Minkin.

- Visok nivo ovog ženskog hormona može navesti vaše telo da zadržava tečnost, zbog čega se možete osećati naduto i dobiti nekoliko kilograma, ali reč je o vodi”, pojasnila je.

Dobra vest je da estrogen pada kada počnete krvariti, što znači da ćete osetiti olakšanje kada se pojave grčevi.

- Drugi hormon koji igra ulogu je progesteron, čiji nivo naglo raste u drugoj polovini ciklusa, što takođe dovodi do zadržavanja vode, osetljivosti dojki, a ponekad i povećanja telesne težine”, upozorava doktorka Nataša Džonson.

Izaberite hranu bogatu belančevinama i kalijumom  

Napunite tanjir sa sastojcima koji neće uzrokovati nadutost. Hrana bogata kalijumom – poput banane, dinja, paradajz i šparoge, pomaže uravnoteženju tečnosti, tvrde stručnjaci. Isto važi i za zdrave masti poput chia semenki, oraha i lososa. To pomaže u smanjenju prostaglandina, skupine hormona koji uzrokuju nadimanje i kontrakciju mišića. Belančevine se takođe preporučuju -  piletina, riba i tofu. Prehrambeni proizvodi koji deluju kao prirodni diuretici poput celera, krastavaca, lubenica, soka od limuna, luka i đumbira - takođe će pomoći, kažu stručnjaci. 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading