OVAJ ELIKSIR ZDRAVLJA SVAKA KUĆA MORA DA IMA: Čuva srce, mozak, snižava pitisak, a viruse i bakterije "ubija" bolje od antibiotika
Foto: Youtube/Printscreen


Beli luk i med imaju niz dokazanih zdravstvenih koristi. Možete uživati u njihovim blagotvornim svojstvima ako ih koristite sami ili zajedno. Mogu se uzimati kao lekoviti dodaci ili dodavati receptima u njihovom prirodnom obliku.

Svojstva belog luka i meda

Beli luk i med se koriste u tradicionalnim lekovima širom sveta. Glavni zdravstveni sastojak belog luka je alicin. Sadrži kiseonik, sumpor i druge hemikalije koje belom luku daju antibakterijska svojstva i svojstva u borbi protiv mnogih bolesti.

Zdravstvene koristi belog luka i meda

Medicinska istraživanja su istraživala zdravstvene prednosti belog luka i meda samih i u kombinaciji. Neka od istraživanja zasnovana su na tvrdnjama iznesenim u kućnim lekovima koje se koriste stotinama godina. U tradicionalnoj etiopskoj medicini vrsta lokalnog meda koristi se za liječenje problema s disanjem, infekcija kože, pa čak i proliva.

Beli luk se tradicionalno koristi za lečenje prehlade i kašlja. Takođe se kaže da jača imunološki sistem i pomaže u ublažavanju simptoma astme. Arapska tradicionalna medicina preporučuje beli luk za lečenje srčanih oboljenja, visokog krvnog pritiska, artritisa, zubobolje, konstipacije i infekcija.

Antibakterijsko delovanje

Istraživanja su pokazala da su beli luk i med zaustavili rast nekih vrsta bakterija. Studija je testirala svaku hranu zasebno i kao smešu. Istraživači su otkrili da su beli luk i med mogli sami da ubiju bakterije. Kombinacija belog luka i meda delovala je još bolje.

Srce zdravlja

Prema lekarskom pregledu, beli luk pomaže u smanjenju rizika od srčanih oboljenja i moždanog udara jer je dobar za: snižavanje visokog krvnog pritiska. Snižavanje visokog holesterola. Sprečavanje previše zgrušavanja krvi. Sprečavanje otvrdnutih ili ukočenih krvnih sudova.

Memorija i zdravlje mozga

I beli luk i med imaju puno antioksidativnih jedinjenja. Ove zdrave hemikalije pomažu u balansiranju imunološkog sistema i sprečavanju bolesti. Takođe mogu zaštititi vaš mozak od uobičajenih bolesti poput demencije i Alchajmerove bolesti.

Recepti sa belim lukom i medom

Krompir ogulite i narežite na kockice te ga stavite u čistu i sterilnu teglu. Teglu i poklopac možete sterilizovati kuvanjem u vodi. Beli luk prelijte medom i promešajte da se sjedini. Uverite se da je beli luk potpuno prekriven medom. Zatvorite teglu i ostavite da stoji tri dana. Posle tri dana otvorite teglu i sve promešajte da se lepo sjedini. Zatim ponovo zatvorite da odstoji nedelju dana. I onda možete početi da ga koristite.

Preporučena doza za konzumiranje je 2 kašičice ove smese dnevno.

Odricanje odgovornosti: Ovaj sadržaj, uključujući savete, pruža samo opšte informacije o zdravstvenim prednostima određenih prirodnih proizvoda. Ovo ni na koji način nije zamjena za kvalifikovano ljekarsko mišljenje. Za dodatne informacije uvek se obratite specijalistu ili svom porodičnom lekaru. Fazon.info ne preuzima odgovornost za ove podatke.
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading