Test “kuckanja prstima”: Uradite ovo, potrebna su vam dva minuta, a može da vam spasi život
Foto: Shutterstock

Ukoliko oko korena oba nokta postoji prazan prostor koji je sličan obliku dijamanta, onda je sve u redu. Međutim, ako tog prostora nema, moguće je da imate neku bolest kao što je rak pluća.

Naime, određena stanja u organizmu uzorkuju nakupljanje vode, pa se vrhovi prstiju povećavaju i prilikom njihovog dodirivanja nema praznine.

Prema istraživanju sprovedenom u Velikoj Britaniji, ovo je relativno čest simptom određenih vrsta karcinoma pluća, a može biti i znak srčane slabosti i drugih bolesti.

Medicinska sestra Ema Norton iz Velike Britanije navodi da se ovo stanje naziva “nail clubbing” ili clubbing noktiju. Clubbing je skraćenica za: C – ciroza, Kronova bolest, L – apsces pluća (Lung abscess) U – ulcerozni kolitis B – brahijalna arterio-venska fistula B – bronhiektazija I – infektivni endokarditis N – neoplazija G – Gravesova bolest.

Ona je navela da ovaj test koriste i medicinski stručnjaci kao pomoćno sredstvo za utvrđivanje stanja pacijenta, koje se dalje ispituje detaljnim analizama.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading