Otkrijte da li imate problem sa štitnom žlezdom: Uradite jednostavan test sa čašom vode i olovkom
Foto: Shutterstock

Ako se gojite bez očiglednog razloga, opada vam kosa, slabi su vam nokti, pojačano se znojite i osećate brojne tegobe koje vam ranije nisu bile svojstvene, možda bi trebalo da proverite stanje štitne žlezde.

Postoji nekoliko metoda da proverite da li vam ovaj organ radi kako treba, ali da biste uspostavili tačnu dijagnozu, ipak se obratite lekaru.

Uzmite čašu vode i stanite pred ogledalo. Uzmite što veći gutljaj i postavite se tako da vidite ključnu kost. Počnite da gutate vodu u malim gutljajima i gledajte se u ogledalu.

Ako primetite da vam se dok gutate stvara otok na vratu iznad ključne kosti, to znači da je žlezda uvećana. Ovaj test otkriva da li imate hipertireozu (nedovoljnu proizvodnju hormona štitne žlezde) ili ne.

Kod hipotireoze dolazi do ometanja funkcionisanja folikula dlake i kosa počinje da opada. Međutim, kako se gubitak kose na glavi može pripisati različitim problemima, onda je opadanje dlaka na obrvama signal za alarm. U tom slučaju hitno morate da se obratite specijalisti.

Ovo takođe možete da utvrdite testom, a potrebna vam je obična olovka. Stanite ispred ogledala i postavite olovku uspravno na spoljni ugao oka. Držite je strogo paralelno sa nosom.

Ako ne postoji problem, ivica obrva treba da „viri“ izvan linije olovke. Ako to nije slučaj, obavezno se obratite lekaru.

Napomena: Ukoliko sumnjate na bilo kakav zdravstveni problem, obratite se lekaru.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading