DORUČAK VEĆINE SRBA JE "PUT U BOLEST": Ova namirnica je najopasnija, izaziva dugotrajne sistemske upale
Foto: Pexels

Doručak važi, po mišljenju nutricionista, za najvažniji obrok u toku dana, pa je zbog toga od velike važnosti da namirnice koje unosimo budu zdrave. Međutim, često baš tu pravimo grešku!

Kako preporučuju stručnjaci za ishranu, za prvi obrok u danu trebalo bi da izbegavate slatku hranu i namirnice pune šećera.

Šećeri će, objašnjavaju nutricionisti, smanjti energiju i uzrokovati prejedanje kasnije tokom dana.

Za većinu ljudi, doručak je najčešće sendvič. Bilo da je kupovni ili ga pravimo kod kuće, sadržaće hleb, namaz i razne dodatke.

Suhomesnati proizvodi su problem za sebe, hleb zapravo i nije toliko nezdrav koliko su nas ubeđivali da jeste, ali u namazu se krije problem posebno ako koristite margarin.

Veliki broj margarina na tržištu sadrži trans masti, koje su poznate kao izazivači sistemske upale, a dugotrajni upalni procesi u telu su veoma štetni.

Studija objavljena u "Američkom žurnalu kliničkog nutricionizma" pokazala je da trans masti naročito izazivaju upalne procese kod žena, bez obzira na njihovu starost.

U većem riziku su bile žene sa višim indeksom telesne mase, ali su sve učesnice imale povećan rizik od upalnih procesa.

Dobar doručak, podsećaju stručnjaci za ishranu, trebalo bi da sadrži proteine, masnoće i ugljene hidrate, kao i vlakna.

1. Ovas (zob)

Ovas ili zob je žitarica puna vlakana i belančevina na biljnoj bazi, kao i B vitamina i minerala uključujući gvožđe, kalcijum i magnezijum.

Uz to, zahvaljujući beta-glukanu, zob se povezuje sa smanjenjem rizika od srčanih bolesti, a dokazano je i da utiče na smanjenje lošeg holesterola.

2. Jaja

Ova namirnica puna je vitamina A, D i B12. Jaja su jeftina i hranljiva namirnica.
Dva jaja sadrže više od 50 odsto vitamina holina koji nam je potreban u danu, a koji utiče na pamćenje, raspoloženje i kontrolu mišića.

Samo jedno jaje ima približno osam grama proteina potrebnih našem telu, posebno koži, krvi i kostima.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading