JEZIVO! Otkriveno zbog čega ljudi umiru od raka: Maligne ćelije se hrane ovim
Shuterstoock

Novi medicinski dokazi pokazuju da naša zavisnost od gaziranih napitaka, iako se naizgled ne čini ozbiljnom, može biti i te kako opasna. Toliko opasna, da je nedavno istraživanje otkrilo kako bi čak mogla izazvati rak.

Istraživanje je započelo nakon što se povećao broj slučajeva raka creva kod osoba mlađih od 35 godina, objasnio je dr. Luis C. Kantli sa Univerziteta Kornel. Od tada, naučnici su ustanovili da glukoza i fruktoza, koje se nalaze u napicima zaslađenim kukuruznim sirupom, zapravo ubrzavaju rast crevnih tumora kod miševa, piše Health News.

Miševe koji su bili skloni raku creva hranili su kukuruznim sirupom s visokim udelom fruktoze, nešto nižim od onoga koliko se nalazi u limenci jednoga gaziranog pića. Kao rezultat toga, “tumor je jeo šećer, rak je koristio fruktozu i glukozu zajedno kako bi udvostručio stopu rasta.”

Važno je, međutim, napomenuti da su ovi testovi sprovedeni na miševima koji su genetski modifikovani da budu skloni raku, tako da se to ne može bezrezervno preneti na ljude, ali isticanje opasnosti visokofruktoznog kukuruza svakako je bitna činjenica, bez obzira na to postoji li ili ne direktna veza s rakom.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading