NAUČNICI OTKRILI TAJNI SASTOJAK ZA ŽIVOT OD 100 GODINA: Svi ga imamo u kući ili bašti, a ne umemo da ga koristimo
Foto: Shutterstock

Naučnici su otkriće otkrili nakon proučavanja ishrana od 300 starina iz malog primorskog grada u Italiji. Nazvali su ih centurionima, jer se broj 100 na latinskom zove centurion.

Istraživači su proučavali živote 300 penzionera u zabačenom području Agiarolija, u blizini odmarališta Salerno. Tokom istraživanja otkriveno je da grupa, koja je svakodnevno koristila aromatičnu biljku, ne samo da je duže živela, već nije imala srčanih problema i Eicheimer-ove bolesti.

Područje u kojem žive smešteno je između mora i planina i ima nekoliko hiljada stanovnika. Među njima je najmanje 300 muškaraca i žena starijih od 100 godina. Ovo se smatra fenomenalnim procentom, posebno u poređenju sa Amerikom gde toliko živi samo 0,2 procenta stanovništva.

Veruje se da je poznata zdrava mediteranska ishrana, koja je popularna u celom regionu, odgovorna za njihov dug život i nisku stopu telesnih i mentalnih bolesti. Ali ruzmarin dominira njihovom kuhinjom, kažu istraživači sa Univerziteta u Kaliforniji i sa Rima. Druge povoljne okolnosti za njihovu dugovečnost su, očigledno, svež vazduh i šetnja, meštani redovno šetaju ili planinare.

- Mi smo prva grupa istraživača koja je dobila dozvolu za proučavanje ove populacije u Aciarola, Italija - rekao je Alan Meisel, prof. Dr iz San Diego Medical School. Timovi će proučavati prehranu, način života i uzimati uzorke krvi i deliti upitnike antikvitetima iz Aciarole. - Cilj ove studije je da otkrije zašto ova grupa od njih 300 živi toliko dugo, pa ćemo izvršiti kompletnu genetsku analizu i ispitati životne navike, poput prehrane i vežbanja - dodao je profesor Meisel. - Rezultate bismo mogli primeniti na našu praksu u školi u San Diegu i na pacijente širom sveta.
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Kako Lako

22.07.2021 22:48

Svakodnevni post, svakodnevna duga setnja i dosta vode. Za bolji savjet obratiti se vracari.