POPIO HLADNU VODU I ONESVESTIO SE: Lekari objasnili da ovu grešku svi pravimo, kad nam je vruće, a može nas koštati života
Foto: printscreen/facebook

Svi to radimo, kad nam je vruće, prvo posegnemo za čašom hladne vode,  a zapravo ne bi trebalo – zašto je to opasno na svojoj koži je osetio momak koji je svoju priču podelio kao upozorenje.

Adam Šaub iz Hjustona radio je napolju na temperaturi od 37 stepeni, pa je odlučio da se rashladi hladnom vodom.

"Hladna voda je dobra, kako može da bude loša? Pa, saznao sam. Radio sam napolju na temperaturi od 37 stepeni (samo po sebi nije dobra ideja) kada je moj tada primetio da sam crven u licu i da bi trebalo da napravim pauzu. Odmah sam uzeo flašicu hladne vode i popio je. Nakon toga mi je otac predložio odem u kamionet da se rashladim. To sam i uradio i popio još malo hladne vode, nakon čega sam počeo da se osećam čudno. Video sam neke tačkice, iznenada mi je bilo veoma muka, a ruke i noge su počele da mi trnu. Osećao sam se kao da ću da povratim, pa sam otvorio vrata, a sledeće čega se sećam je da sam pao, da je otac iznad mene i da mi briše lice".

Ovaj slučaj prokomentarisala je i dr Sara Džarvis, koja je pojasnila da se Adam onesvestio jer je prebrzo popio hladnu vodu, koja stimuliše nerve i dovodi do proširenja krvnih sudova u sinusima.

Ona je istakla da je viđala još slučajeva da se ljudima slošilo nakon ispijanja hladne vode, zbog čega to ne preporučuje.

Neki doktori ipak veruju da nije hladna voda ta koja dovodi do gubitka svesti na vrućini, te da tome doprinose i iscrpljenost od vrućine i dehidracija, zato apeluju na dovoljan unos tečnosti tokom dana.

Komentari (0)

Loading