HITNO! AKO IMATE OVE PREPARATE ODMAH IH BACITE: Iz upotrebe se povlači sprej za sunčanje - izaziva rak
Foto: Pixbay

Američka kompanija "Džonson i Džonson" (J&J) dobrovoljno će povući sa tržišta pet vrsta spreja za zaštitu od sunca marke neutrogena i avino (Aveeno) nakon što je u nekim uzorcima otkrila hemikaliju koja izaziva rak.

Reč je o četiri aerosol proizvoda za zaštitu od sunca brenda neutrogena - "Beach Defense", "Cool Dry Sport", "Invisible Daily Defense" i "Ultra Sheer", i o spreju "Protect+Refresh" kompanije Avino, prenosi Rojters.

Kompanija sa sedištem u Nju Džersiju saopštila je da bi potrošači trebalo da prekinu korišćenje tih proizvoda i da ih bace, pošto su u internim ispitivanjima utvrđeni niski nivoi benzena u nekim uzorcima. Takođe obaveštava distributere i trgovce da obustave prodaju tih proizvoda i da organizuju njihovo vraćanje "iz razloga predostrožnosti".

Benzen je klasifikovan kao humani kancerogen, supstanca koja potencijalno može da izazove kancer u zavisnosti od nivoa i obima izloženosti kože tom sastojku. Ova američka firma je dodala da benzen nije supstanca koja ulazi u sastav njenih proizvoda za zaštitu od sunca i da istražuje uzrok kontaminacije njenih proizvoda tim sastojkom.

U saopštenju se takođe navodi da se ne očekuje da bi svakodnevno izlaganje količinama benzena, koje su u ispitivanjima utvrđene u ovim sprejovima za zaštitu od sunca, moglo da izazove štetne posledice po zdravlje.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Vuk

16.07.2021 07:17

Sva hemija, kozmetika, sve je kancerogeno.