Evo kad će krenuti vakcinacija dece i sa kojom vakcinom
Foto: Printscreen

Mišljenja stručnjaka su podeljena. Jedni smatraju da je decu, kao i odrasle, potrebno hitno vakcinisati, dok drugi tvrde da to još uvek nije bezbedno.

Bez obzira na to što je Svetska zdravstvena organizacija potvrdila da je vakcina bezbedna za sve punoletne građane, među ljudima vladaju najrazličitija mišljenja na ovu temu.

Mnogi su još uvek skeptični i smatraju da vakcinu nikako ne treba primiti, te da u testiranje nije uloženo dovoljno vremena. Drastičnoj struji skeptika pripadaju tzv. "antivakseri", koji su čvrsto ubeđeni u to da je čitav slučaj sa korona virusom, pa i samom vakcinom, vešto osmišljena zavera i način da se na "običnom" narodu zaradi, da se on truje i kontroliše.

Mnogo je i onih koji su suprotnog mišljenja, pa veruju da su ljudi koji nisu primili vakcinu neodgovorni i da ugrožavaju vakcinisane.

Nastanak panike oko vakcinacije potpuno je razumljiv, zato što je kovid prilično nepoznata teritorija, čak i za najeminentnije stručnjake.

U ovakvoj klimi u kojoj vlada strah od nepoznatog, zaraze i reakcije na vakcinu, među najzabrinutijima su oni koji spadaju u zdravstveno rizične grupe, ali i roditelji koji ne znaju da li je bezbedno da vode svoju decu na vakcinaciju. Izdvojili smo neke činjenice, koje bi roditeljima mogle da olakšaju odluku.   

Još uvek nije bezbedno vakcinisati decu?

Svetska zdravstvena organizacija navodi da su vakcine protiv korona virusa bezbedne za sve ljude starije od 18 godina, uključujući i one koji boluju od auto-imunih bolesti, kao i stanja poput hipertenzije, dijabetesa, astme, plućnih oboljenja, oboljenja jetre i bubrega i hroničnih infekcija koje su stabilne i kontrolisane.
Američka agencija FDA i evropska agencija EMA takođe dale su saglasnost za upotrebu "Fajzerove" vakcine kod dece uzrasta od 12 do 15 godina. 

Ipak, preporučuju da roditelji, ukoliko je to moguće, još uvek ne vode decu mlađu od 12 godina da prime vakcinu, zato što dečji organizam drugačije reaguje na lekove, te je za njih potrebno dodatno testiranje.

Američki "Heltlajn" navodi da "Fajzer-Biontek" i "Moderna" već uveliko sprovode istraživanja na zdravoj deci, između šest meseci i 11 godina starosti, koje je obuhvatilo više hiljada najmlađih u Americi, Poljskoj, Finskoj i Španiji.

Na sličnim istraživanjima rade i "Sputnjik V" i "Sinofarm" i "Astra Zeneka".

Predviđa se da će vakcina za decu starosti između 5 i 11 godina, zvanično biti odobrena do kraja jeseni, odnosno već početkom nove školske godine. Za mlađe će proces odobrenja verovatno potrajati do kraja 2021. ili početka 2022. godine, piše američki "Heltlajn"

Podeljena mišljenja stručnjaka u Srbiji o vakcinaciji najmlađih

Stručnjaci u Srbiji - pedijatri, epidemiolozi i infektolozi imaju različita mišljenja o vakcinaciji najmlađih.

Jedni smatraju da deca i adolescenti, ukoliko se zaraze, uglavnom imaju mnogo blaže simptome virusa korona nego odrasli, tako da je uglavnom manje hitno vakcinisati ih, kao i da su potrebna opsežna ispitivanja pre nego što se vakcine primene na decu tog uzrasta.

Drugi se ipak vode time da je bilo slučajeva težih simptoma, pa čak i smrti kod dece koja su bila potpuno zdrava, te da je jednako hitno da i najmlađi prime vakcinu, koja bi ih zaštitila od novih, potencijalno opasnijih sojeva i težih kliničkih slika.

"Fajzer-Biontek" najbezbedniji za mlađu populaciju?

U Srbiji je, početkom prošlog meseca, zvanično odobrena upotreba "Fajzerove" vakcine za decu od 12 do 15 godina.

Osobe uzrasta 16 i 17 godina mogu da se vakcinišu "Fajzer-Biontek" vakcinom po preporuci nadležnog pedijatra, pri čemu obrazac saglasnosti za vakcinaciju potpisuje lice koje se vakciniše u skladu sa Zakonom o pravima pacijenata. Vakcinu mogu da prime i osobe sa hroničnim oboljenjima.

Za sada nije preporučljiva vakcinacija dece mlađe od 12 godina, a tu su izuzetak deca sa težim zdravstvenim smetnjama.

Stručni komitet za imunizaciju Republike Srbije i Udruženje pedijatara Srbije došli su do zaključka da kod dece sa zdravstvenim tegobama (neurološkim, metaboličkim, nefrološkim, kardiološkim respiratornim, hematološkim, onkološkim i reumatološkim), kao i kod gojazne dece postoji povećan rizik od težih oblika zaraze korona virusom.

Kod dece koja pripadaju pomenutim zdravstveno rizičnim grupama, preporučuje se vakcinacija "Fajzer" vakcinom. Ipak čak i za ovu grupu najmlađih, potrebno je mišljenje pedijatra subspecijaliste iz bolnice, ili klinike uz saglasnost roditelja za odobrenje vakcinacije.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading