ISPRAVKA: Nema dokaza da tretman iglom pomaže u slučaju moždanog udara
Foto: Printscreen

10.07.2021. naš portal objavio je tekst sa naslovom "MOŽDANI UDAR SE MOŽE SPREČITI: Potrebna vam je samo jedna igla", što je pseudonauka na šta nam je ukazao portal Raskrinkavanje.ba u svojoj analizi.

Dr. Mitchell Elkind, profesor neurologije na Univerzitetu Columbia, ovu je metodu za AP nazvao “apsolutnom besmislicom”. On je rekao da osobu koja pokazuje simptome kao što su spušteno lice, slabost ruku ili poteškoće u govoru treba što prije odvesti u bolnicu radi CT skeniranja, kako bi se utvrdilo može li se lečiti lekovima za uništavanje ugrušaka.

Konsultant neurolog dr. Dilraj Singh Sokhi, šef Službe za moždani udar u Univerzitetskoj bolnici Aga Khan u Najrobiju, za AFP je navedeni tretman nazvao "opasno obmanjujućim". On je ukazao na to da njegova primena može odgoditi medicinski tretman koji bi potencijalno mogao spasiti život. On je rekao i da metoda iglom može biti i potencijalno opasna, odnosno da može i pogoršati stanje pacijenta.

Opisana metoda bockanja prstiju u našem prethodnom tekstu ima nekog osnova u kineskoj tradicionalnoj medicini, ipak nije tačno da “kineski stručnjaci tvrde kako je ova metoda 100 posto delotvorna i da doista može pomoći da spasite nekog od moždanog udara”. Shodno navedenim činjenicama, naš tekst u kom piše da osoba koja je doživela moždani udar moguće spasiti ubadanjem iglom po vrhovima svih deset prstiju je potpuno netačna i mi se izvinjavamo našim čitaocima.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
EU

10.07.2021 09:28

A kako da znamo da je neko dobio moždani udar?