Obratite pažnju: Ovo su simptomi koji ukazuju da ste dehidrirali iako ne osećate žeđ
Foto: Freepik

Dehidracija ne znači samo da vaše telo gubi vodu – to takođe znači da gubite elektrolite, poput soli i kalijuma, koji pomažu vašem telu da diše, kreće se, govori i radi sve druge stvari koje su mu potrebne za normalan život i opstanak. Određena zdravstvena stanja, uključujući dijabetes, mogu da dovedu do povećanog rizika od dehidracije. Ako ste se preznojili zbog vrućine ili prenaprezanja, povraćanja ili dijareje zbog gripa ili neke druge akutne bolesti ili čestog mokrenja, važno je paziti na količinu tečnosti koju unosite, kažu stručnjaci.

Obratite pažnju na ovih 6 neobičnih simptoma koji mogu da ukažu da ste dehidrirali:

1. Loš zadah je mogući znak upozorenja za dehidraciju
Pljuvačka ima antibakterijska svojstva, ali dehidracija može da spreči telo da stvara dovoljno pljuvačke. Ako ne proizvodite dovoljno pljuvačke, može doći do porasta broja bakterija u ustima, a jedan od sporednih efekata je loš zadah. Iz istog isti razloga se možete probuditi sa lošim „jutarnjim dahom“. Proizvodnja pljuvačke usporava se tokom spavanja što dovodi do neprijatnog ukusa u ustima, jer bakterije „bujaju“ u ustima. Dakle, sledeći put kada vam se usta čine suvim a dah se „oseća“, vreme je za čašu, dve vode.

2. Suva ili zajapurena koža može biti simptom dehidracije
Mnogi ljudi misle da su oni koji su dehidrirali, znojavi. Ali, zapravo, dok prolazite kroz različite faze dehidracije, imate najpre vrlo suvu kožu. Još jedan ključni simptom dehidracije povezan sa kožom je kada koža ostaje naborana i treba joj neko vreme da se vrati u svoj normalan izgled.

3. Grčevi mišića su simptom dehidracije
Kada vaše telo izgubi dosta tečnosti, ono nije u stanju da se dovoljno ohladi, što dovodi do toplotnih udara. Jedan od simptoma na koji treba paziti su grčevi u mišićima, koji se mogu desiti tokom vežbanja, posebno po veoma toplom vremenu. Što se više zagrevate, veća je verovatnoća da ćete dobiti grčeve u mišićima, a to je zbog čistog toplotnog efekta na mišiće. Manjak u elektrolitima, poput natrijuma i kalijuma, mogu dovesti i do grčenja mišića. Imajte na umu da, kada dođe do dehidracije nakon vežbanja, nije svejedo koju tečnost uzimate. Studija objavljena u Open Sport and Exercise Medicine otkrila je da kada su se učesnici rehidrirali napitkom koji sadrži elektrolite nakon vežbanja, bila je manja verovatnoća da će razviti grčeve u mišićima. S druge strane, učesnici koji su pili običnu vodu imali su grčeve. Zato, sledeći put kada osetite grč u mišićima nakon vežbanja, sportsko piće sa elektrolitima može pomoći.
Čak i po hladnijem vremenu, dehidracija je moguća ako tokom treninga ne pijete dovoljno tečnosti. Simptomi će biti možda blaži ili će se javljati sporije, ali rizici su isti, bez obzira na spoljnu temperaturu.

4. Groznica i jeza simptomi su toplotne bolesti koja uzrokuje dehidraciju
Obilno se znojite, a vam je koža hladna na dodir, znak je groznice, a groznica može pogoršati dehidraciju. Što je viša temperatura, to ćete postati dehidriraniji. Ako se telesna temperatura ne smanji, koža će iz hladne preći u toplu, zajapurenu i suvu na dodir. U ovom trenutku je važno da se odmah ohladite i odete kod lekara, savetuju stručnjaci. Nanošenje leda i hladnih, vlažnih krpa i premeštanje na hladno mesto su kratkoročne strategije.

5. Žudnja za hranom, posebno za slatkišima, može samo da znači da ste žedni

Kada ste dehidrirani, jetri koja koristi vodu, može biti teško da oslobodi glikogen (uskladištenu glukozu) i druge komponente energetskih zaliha, tako da zato možete dobiti želju za hranom ako u oganizmu nema dovoljno tečnosti. Iako možete žudeti za bilo čim, od čokolade do slane grickalice, želja za slatkim je češća jer telo možda ima poteškoće s razgradnjom glikogena da bi oslobodilo glukozu u krvotok i koristilo ga kao gorivo.

6. Glavobolja može da bude znak da vam treba više vode
Čak i blaga dehidratacija može izazvati glavobolju i pokrenuti migrenu. Iako različiti faktori osim dehidracije mogu izazvati glavobolju, ispijanje pune čaše vode, a onda gutljaj po gutljaj tokom dana, jednostavan je način za ublažavanje bolova, ako je uzrok glavobolje dehidratacija.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading