UMOR, POSPANOST, LETARGIJA NISU BEZAZLENI: Lekari upozoravaju da se radi o teškom oboljenju ovog organa
Foto: Shutterstock

Dnevna pospanost i pojačan umor mogu da ukazuju na probleme sa jetrom, kažu lekari. Ako se tome pridoda i nesanica, postoji opravdana sumnja da je reč o teškom oboljenju.

"Svi ovi simptomi ukazuju na poznati asteno-vegetativni sindrom: slabost, letargija, umor... Takve specifične manifestacije kao što su noćna nesanica i pospanost tokom dana mogu da ukazuju na patologiju jetre", objašnjavaju lekari sa Kraljevskog koledža.

Prema rečima lekara, drugi sigurni znaci problema sa ovim organom jeu mučnina, povraćanje, žutilo kože i beonjača, kao i osećaj težine u desnom hipohondrijumu (deo tela ispod rebara, gde su jetra, želudac i slezina).

Da biste sačuvali i poboljšali zdravlje jetre, lekari savetuju da se pridržavate mediteranske dijete, konzumirajući polinezasićene masne kiseline i omega-3. Osim toga, veoma je važno i da imate redovnu fizičku aktivnost.

Zanimljivo je i da su prethodno britanski lekari otkrili da 3-4 šolje kafe dnevno smanjuju rizik od razvoja hronične bolesti jetre za 20 odsto.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading