UBOD OSE, PČELE, STRŠLJENA MOŽE BITI FATALAN! Evo kad treba otići doktoru, a moguće je i delovati preventivno
Shuterstoock

Pčele, ose i stršljenovi su najaktivniji tokom letnjeg perioda. Samim tim je i veća šansa da vam se dogodi ujed nekog od ovih insekata. A u takvim situacijama bi trebalo da znate i kako da odreagujete.

Ubod pčele, ose, ili stršljena predstavlja izuzetno bolno iskustvo, a može da izazove i ozbiljnije zdravstvene probleme koji se, u nekim slučajevima, nažalost, mogu završiti i fatalno.

Preosetljivost i alergijske reakcije

Insekti kroz žaoku, prilikom uboda, ispuštaju otrov koji izaziva niz biohemijskih reakcija u telu.  Organizam stvara antitela na otrov, a prilikom sledećeg uboda reakcija može biti slabija ili uvećana, što zavisi od individualnih predispozicija. Po hemijskom sastavu, stršljen i osa imaju sličan otrov, s tim da da stršljen, prilikom uboda, oslobađa i do sto puta veću količinu otrova u odnosu na osu. Pčelinji otrov ima drugačiji sastav, ali je put razvoja alergijske reakcije isti za sve vrste uboda.

Na mestu uboda insekta se pojavljuje otok, a to mesto zatim počinje da svrbi i pecka. Takođe može doći i do pojave osipa i koprivnjače na koži u blizini uboda. Neki ljudi su preosetljivi, odnosno alergični na otrov ovih insekata i u tom slučaju dolazi do burne alergijske reakcije, koja se može završiti i anafilaktičkim šokom, a u najtežim slučajevima i smrću. Dolazi do oticanja mekih tkiva, problema sa disanjem, povraćanja, dijareje, pada krvnog pritiska i gubitka svesti. Do ovakve reakcije može doći neposredno nakon uboda, ali i nekoliko sati nakon njega.

Komplet za prvu pomoć

Osobe koje znaju da su izložene opasnosti od alergijske reakcije na otrov pčele, ose i stršljena bi, sa sobom, trebalo da nose pribor za samopomoć koji pripremaju u konsultaciji sa lekarom. Reakcija se, u lakšim slučajevima, smiruje oralnim uzimanjem antihistaminika, ili mazanjem mesta uboda kremom koja sadrži antihistaminike, ili kortikosteroide. Svakako je neophodno da se, pre upotrebe bilo čega, prvo konsultujete sa lekarom, ili farmaceutom.

Saveti u slučaju uboda

Nemojte češati mesto uboda, već ga operite vodom i sapunom, a zatim ga hladite pomoću mlaza vode, ili hladnih obloga. Nakon uboda, pčelinja žaoka ostaje u koži i potrebno ju je izvaditi, pritom, vodeći računa o tome da je ne pritiskamo, kako ne bismo istisnuli dodatnu količinu otrova. U slučaju da je do uboda došlo u predelu lica, grla, ili genitalija, postoji povećana opasnost od neželjene reakcije. Ubodeno mesto je potrebno hladiti, a zatim je neophodno potražiti odgovarajuću lekarsku pomoć u što kraćem roku. To važi i u slučaju da dođe do razvoja simptoma, kao što su jak osip, otežano disanje, nesvestica, zujanje u uštima, mučnina i povraćanje, kao i otečenost jezika.

Preventivne mere

Verovali ili ne, ali jaki mirisi, kao i odeća jarkih boja mogu da privuku ove insekte i zato bi trebalo izbegavati takvu odeću i mirise. Kada ste na otvorenom, prilikom konzumiranja hrane, a naročito voća i slatkiša, pre svakog zalogaja treba proveriti da li je na njega možda sletela osa ili pčela. Ubod u predelu usne duplje i jezika može da ima fatalan ishod. U slučaju da primetite ove insekte u blizini, nemojte panično mahati rukama, jer to povećava verovatnoću da će vas insekti napasti u samoodbrani. Dakle, nemojte paničiti, već pokušajte da se mirno udaljite od njih.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading